Trwa akcja zachęcająca do spożywania jabłek. Również się do tego przyłączam.
Dzisiaj proponuję uda gęsi w jabłkach. Smaczne a na dodatek z naszych jabłek,
naszego drobiu i miodu. Szczególnie polecam ten przepis.
Składniki:
- Uda gęsi dowolna ilość
- Jabłka
- Miód
- Majeranek
- Sól
- Pieprz biały
- Papryka słodka
- vegeta
Wykonanie:
Uda gęsi nacieramy
solą, pieprzem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Smarujemy je miodem i
posypujemy majerankiem. Jabłka kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne,
posypujemy vegetą, majerankiem i papryką. Przyprawionymi jabłkami obkładamy
części gęsi. Pieczemy w piekarniku w 185 oC w zależności od wagi
mięsa 1 kg = 1 godzina. Gdy uda będą przyrumienione przykrywamy je folią
aluminiową i pieczemy do miękkości pod przykryciem. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz