Recent Posts

niedziela, 17 sierpnia 2014

Pieczony kurczak

Przez lata praktyki pieczenie kurczaków doprowadziłam do perfekcji. Teraz wydaje mi się to bardzo proste, zresztą tak jest. Często piekę od razu po  2 sztuki, gdyż smakoszy tego kurczaka w domu nie brakuje. Wypróbujcie sami, polecam.


Składniki:
  • 2 kurczaki ( po ok.1.5 kg )
  • Delikat czerwony
  • Sól
  • Słodka papryka




Wykonanie:


Kurczaki przyprawiamy solą ( 1 łyżeczka na 1 ), papryką i czerwonym delikatem. Pozostawiamy do zamarynowania na ok 1 godzinę. Po tym czasie pieczemy w piekarniku w temp. 190oC ( pieczenie z góry i z dołu ) przez ponad 2 godziny. Najpierw pieczemy z góry stronę piersi, po zarumienieniu odwracamy i znowu przypiekamy. Ponownie odwracamy nacinamy skórę przy łączeniu udek z korpusem ( sos będzie swobodnie odpływał ) i przykrywamy folią aluminiową i od tego momentu pieczemy tylko pod folią. ( kurczaki nie będą suche). Warto pod koniec pieczenia  dołożyć ziemniaczki i upiec je w sosie z kurczaka ok.30 minut, zależy od ziemniaków, warto w trakcie sprawdzać ) . SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz