Przez lata praktyki pieczenie kurczaków doprowadziłam
do perfekcji. Teraz wydaje mi się to bardzo proste, zresztą tak
jest. Często piekę od razu po 2 sztuki, gdyż smakoszy tego kurczaka w domu nie brakuje. Wypróbujcie
sami, polecam.
Składniki:
- 2 kurczaki ( po ok.1.5 kg )
- Delikat czerwony
- Sól
- Słodka papryka
Wykonanie:
Kurczaki przyprawiamy
solą ( 1 łyżeczka na 1 ), papryką i czerwonym delikatem. Pozostawiamy do
zamarynowania na ok 1 godzinę. Po tym czasie pieczemy w piekarniku w temp. 190oC
( pieczenie z góry i z dołu ) przez ponad 2 godziny. Najpierw pieczemy z góry
stronę piersi, po zarumienieniu odwracamy i znowu przypiekamy. Ponownie odwracamy nacinamy skórę przy łączeniu udek z korpusem ( sos będzie swobodnie odpływał ) i przykrywamy folią aluminiową i od tego momentu pieczemy tylko pod folią. (
kurczaki nie będą suche). Warto pod koniec pieczenia dołożyć ziemniaczki i upiec je w sosie z kurczaka ( ok.30 minut, zależy od ziemniaków, warto w trakcie sprawdzać ) . SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz