Szaszłyki można robić na wiele sposobów -
w tym przypadku są one tylko dwu składnikowe. Pracy z nimi nie ma zbyt wiele a
stanowią smaczną alternatywę dla tych którzy chcą grillowej odmiany. Można je robić zarówno
na tradycyjnym grillu jak i na elektrycznym, w domu i poza nim. Oczywiście podajemy je z sosem. Poniżej zaproponowałam sos majonezowo - pomidorowy, który polecam.
Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- Ananasy z puszki
- Vegeta
- Sól
- Papryka słodka - mielona
- Papryka ostra – mielona
- 1 łyżka oleju
- Patyki do szaszłyków
Wykonanie:
Piersi z
kurczaka kroimy na kawałki ok. 3 / 3 cm, wkładamy do miski i przyprawiamy,
łyżeczką vegety, ½ łyżeczki soli, 1 łyżeczką słodkiej papryki i ½ łyżeczki
ostrej. Dodajemy do całości ½ soku z puszki z ananasami i łyżkę oleju. Całość
mieszamy. Przykrywamy folią i pozostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia na patyki nadziewamy
naprzemiennie mięso, ananasy i grillujemy. Można podawać z sosem majonezowo –
pomidorowym ( przepis znajduje się na
blogu ). SMACZNEGO.
3 komentarze:
mniam! uwielbiam takie rarytasy! i zdjęcia piękne!
będę tu częstym gościem:)
Świetne połączenie - smakowałyby mi :)
Pozdrawiam :)
Też niedawno użyłam ananasa z puszki do szaszłyków, rewelacyjnie się sprawdził.
Prześlij komentarz