Kolejny sezon trwa a mianowicie sezon na
paprykę. Dzisiaj prezentuję marynowaną paprykę do słoików. Przepis wykorzystuję co roku. Papryka jest pyszna. Zachęcam do wypróbowania.
Składniki:
- Dowolna ilość świeżej papryki
 - Cebula
 - Gorczyca
 - Ziele angielskie
 - Liść laurowy
 - Pieprz w ziarnach
 - olej
 
Zalewa
- 750 ml wody
 - 250 ml octu 10%
 - 7 łyżek cukru
 - 2 łyżeczki soli
 
Wykonanie:
Paprykę myjemy,
kroimy w dowolne kawałki i blanszujemy w lekko osolonej wodzie przez 3 – 4
minuty. Do słoików wkładamy kawałek cebuli, 1 łyżeczkę gorczycy, 1 liść
laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 ziarna pieprzu i na koniec układamy
paprykę. Do każdego słoika wlewamy 1 łyżeczkę oleju. Całość zalewamy wcześniej
przygotowaną ( zagotowaną ) zalewą. Słoiki pasteryzujemy ok 20 minut. SMACZNEGO







0 komentarze:
Prześlij komentarz