Recent Posts

piątek, 29 sierpnia 2014

Marynowana papryka do słoików pyszna i wypróbowana

Kolejny sezon trwa a mianowicie sezon na paprykę. Dzisiaj prezentuję marynowaną paprykę do słoików. Przepis wykorzystuję co roku. Papryka jest pyszna. Zachęcam do wypróbowania.


Składniki:
  • Dowolna ilość świeżej papryki
  • Cebula
  • Gorczyca
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Pieprz w ziarnach
  • olej




Zalewa
  • 750 ml wody
  • 250 ml octu 10%
  • 7 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki soli


Wykonanie:

Paprykę myjemy, kroimy w dowolne kawałki i blanszujemy w lekko osolonej wodzie przez 3 – 4 minuty. Do słoików wkładamy kawałek cebuli, 1 łyżeczkę gorczycy, 1 liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 ziarna pieprzu i na koniec układamy paprykę. Do każdego słoika wlewamy 1 łyżeczkę oleju. Całość zalewamy wcześniej przygotowaną ( zagotowaną ) zalewą. Słoiki pasteryzujemy ok 20 minut. SMACZNEGO


0 komentarze:

Prześlij komentarz