Kolejny sezon trwa a mianowicie sezon na
paprykę. Dzisiaj prezentuję marynowaną paprykę do słoików. Przepis wykorzystuję co roku. Papryka jest pyszna. Zachęcam do wypróbowania.
Składniki:
- Dowolna ilość świeżej papryki
- Cebula
- Gorczyca
- Ziele angielskie
- Liść laurowy
- Pieprz w ziarnach
- olej
Zalewa
- 750 ml wody
- 250 ml octu 10%
- 7 łyżek cukru
- 2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Paprykę myjemy,
kroimy w dowolne kawałki i blanszujemy w lekko osolonej wodzie przez 3 – 4
minuty. Do słoików wkładamy kawałek cebuli, 1 łyżeczkę gorczycy, 1 liść
laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 ziarna pieprzu i na koniec układamy
paprykę. Do każdego słoika wlewamy 1 łyżeczkę oleju. Całość zalewamy wcześniej
przygotowaną ( zagotowaną ) zalewą. Słoiki pasteryzujemy ok 20 minut. SMACZNEGO
0 komentarze:
Prześlij komentarz