Żurek to specjalność polskiej kuchni.
Dzisiaj prezentuję tę smaczną zupę ugotowaną na wędzonce i podaną z jajkiem.
Składniki:
- Ok. 3 l wody
- 400 gram wędzonki ( mogą być mieszanką wędzonych kości, kurczaka itp.)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- Kawałek selera
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- Sól, pieprz
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Majeranek
- Zakwas żurku w butelce ( warto kupić 2 opakowania i znaleźć smak dla siebie odpowiedni )
- jajka
Wykonanie:
W lekko osolonej
wodzie gotujemy kości, mięso. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, czosnek
w plasterkach, cebulę w całości oraz pieprz, ziele angielskie. Gotujemy do
miękkości. Po ugotowaniu wyjmujemy mięso, obieramy je i kroimy. Dodajemy do
wywaru żurek z butelki, doprawiamy ewentualnie dodatkowo solą i czosnkiem oraz
majerankiem. Pokrojone mięso dodajemy ponownie do zupy. Gotujemy jeszcze kilka
minut. Oddzielnie gotujemy jajka. Zupę podajemy z jajkami pokrojonymi na cztery
części. SMACZNEGO.
1 komentarze:
mmm! jaki miły początek dnia oglądać takie pyszności! :)
Prześlij komentarz