Żurek to specjalność polskiej kuchni.
Dzisiaj prezentuję tę smaczną zupę ugotowaną na wędzonce i podaną z jajkiem.
Składniki:
- Ok. 3 l wody
 - 400 gram wędzonki ( mogą być mieszanką wędzonych kości, kurczaka itp.)
 - 2 marchewki
 - 1 pietruszka
 - Kawałek selera
 - 4 ziemniaki
 - 1 cebula
 - 4 ząbki czosnku
 - Sól, pieprz
 - Liść laurowy
 - Ziele angielskie
 - Majeranek
 - Zakwas żurku w butelce ( warto kupić 2 opakowania i znaleźć smak dla siebie odpowiedni )
 - jajka
 
Wykonanie:
W lekko osolonej
wodzie gotujemy kości, mięso. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, czosnek
w plasterkach, cebulę w całości oraz pieprz, ziele angielskie. Gotujemy do
miękkości. Po ugotowaniu wyjmujemy mięso, obieramy je i kroimy. Dodajemy do
wywaru żurek z butelki, doprawiamy ewentualnie dodatkowo solą i czosnkiem oraz
majerankiem. Pokrojone mięso dodajemy ponownie do zupy. Gotujemy jeszcze kilka
minut. Oddzielnie gotujemy jajka. Zupę podajemy z jajkami pokrojonymi na cztery
części. SMACZNEGO.







1 komentarze:
mmm! jaki miły początek dnia oglądać takie pyszności! :)
Prześlij komentarz