Pomysł na tę polędwiczkę narodził się
przez przypadek, tak jak zresztą na wiele innych przepisów. Efekt był bardziej niż pozytywny. Zresztą
sami spróbujcie.
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 150 gram boczku wędzonego
- 1 cebula
- Sól, pieprz
- Słodka papryka mielona
- Olej
- bulion
- 50 ml śmietany 18%
Wykonanie:
Polędwiczkę
oczyszczamy i wąskim nożem przez całą jej długość robimy otwór.
Boczek wędzony kroimy drobno lub pokrojony przez moment miksujemy. Masę nadziewamy polędwiczkę przez wykonany wcześniej otwór. Końcówkę zawiązujemy. Polędwiczkę przyprawiamy solą,
pieprzem i papryką. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy ok. 2 łyżki
oleju, obsmażamy polędwiczkę i cebulę. Po przestygnięciu oleju dolewamy ½ l
bulionu i dusimy pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie polędwiczkę
wyjmujemy, odkładamy na talerz, zlewamy całą zawartość patelni i miksujemy lub
przecieramy. Ponownie wlewamy na patelnię, dodajemy śmietanę i ponownie
umieszczamy w sosie polędwiczkę. Dusimy ok. 5 minut. I gotowe. SMACZNEGO.
1 komentarze:
wiedziałam, że jak tu wejdę to zrobię się strasznie głodna! Pycha!
Prześlij komentarz