Aby każdy z
biesiadników był zadowolony pokusiłam się o zrobienie trzech rodzajów nadzienia
do naleśników. Każdy znalazł coś dla siebie. Wbrew pozorom nie było tak wiele
pracy (dzięki naleśnikarce!) a efekt jak na zdjęciach.
Naleśniki z
borówkami/ jagodami
Składniki:
- Borówki/ jagody
- Jogurt typu greckiego
- Cukier
- Śmietana kwaśna
Wykonanie:
Do jogurtu dodajemy borówki oraz cukier do smaku, część borowek rozdrabniamy widelcem. Farsz zawijamy w naleśniku i podajemy ze śmietaną, cukrem i borówkami.
SMACZNEGO
Naleśniki ze szpinakiem
i twarogiem
Składniki:
- 400 gram szpinaku ( mrożonego )
- 250 gram twarogu
- 2 jajka
- ok. 100 ml mleka
- 1 cebula
- 3-5 ząbków czosnku
- Sól, pieprz
- masło
Wykonanie:
Szpinak odparowujemy, cebulę i czosnek szklimy na maśle.
Łączymy. Jajka mieszamy z mlekiem. Na patelni ze szpinakiem dodajemy pokruszony
twaróg i mleko z jajkiem. Całość doprawiamy solą, pieprzem, gotujemy mieszając do momentu uzyskania
odpowiedniej konsystencji. SMACZNEGO
Naleśniki z
kurczakiem i pomidorami
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- Pomidory w puszce
- 2 ząbki czosnku
- Zioła prowansalskie
- Sól, pieprz
- olej
Wykonanie:
Pierś z kurczaka kroimy na kawałki ( podobnie jak do gulaszu
)solimy i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy przepuszczony przez praskę
czosnek, pomidory z puszki. Całość doprawiamy solą, pieprzem i ziołami
prowansalskimi. Gotujemy do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
SMACZNEGO
0 komentarze:
Prześlij komentarz