Recent Posts

piątek, 15 sierpnia 2014

Naleśniki w trzech odsłonach

Aby każdy z biesiadników był zadowolony pokusiłam się o zrobienie trzech rodzajów nadzienia do naleśników. Każdy znalazł coś dla siebie. Wbrew pozorom nie było tak wiele pracy (dzięki naleśnikarce!) a efekt jak na zdjęciach.


Naleśniki z borówkami/ jagodami

Składniki:
  • Borówki/ jagody
  • Jogurt typu greckiego
  • Cukier
  • Śmietana kwaśna



Wykonanie:
Do jogurtu dodajemy borówki oraz cukier do smaku, część borowek rozdrabniamy widelcem. Farsz zawijamy w naleśniku i podajemy ze śmietaną, cukrem i borówkami. SMACZNEGO

Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem

Składniki:
  • 400 gram szpinaku ( mrożonego )
  • 250 gram twarogu
  • 2 jajka
  • ok. 100 ml mleka
  • 1 cebula
  • 3-5 ząbków czosnku
  • Sól, pieprz
  • masło



Wykonanie:
Szpinak odparowujemy, cebulę i czosnek szklimy na maśle. Łączymy. Jajka mieszamy z mlekiem. Na patelni ze szpinakiem dodajemy pokruszony twaróg i mleko z jajkiem. Całość doprawiamy solą, pieprzem,  gotujemy mieszając do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. SMACZNEGO

Naleśniki z kurczakiem i pomidorami

Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • Pomidory w puszce
  • 2 ząbki czosnku
  • Zioła prowansalskie
  • Sól, pieprz
  • olej


Wykonanie:

Pierś z kurczaka kroimy na kawałki ( podobnie jak do gulaszu )solimy i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, pomidory z puszki. Całość doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gotujemy do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. SMACZNEGO

0 komentarze:

Prześlij komentarz