Recent Posts

piątek, 22 sierpnia 2014

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Sezon pomidorowy w pełni, warto zrobić klasyczną zupę pomidorową ale ze świeżych pomidorów. Smak takiej zupy różni się od tej zrobionej na koncentracie pomidorowym. Zupę pomidorową można zrobić z makaronem, ziemniakami, ryżem. Tę którą dzisiaj przedstawiam zrobiłam z ziemniakami.


Składniki:
  • 2,5 l wody
  • Ok 25 dag mięsa ( można ugotować wywar na kościach )
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka ( korzeń )
  • 4 ziemniaki ( moje były maleńkie, więc było ich więcej )
  • 2 gałązki selera
  • 1 gałązka lubczyku
  • 1 cebula
  • 7 dojrzałych pomidorów
  • Sól, pieprz
  • Kwaśna śmietana
  • Natka pietruszki




Wykonanie:


W osolonej wodzie gotujemy mięso, szumujemy. Dodajemy pokrojone warzywa, całą cebulę, całe gałązki selera i lubczyku. Gdy warzywa będą prawie ugotowane dodajemy pozbawione skóry i pokrojone pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 15 – 20 minut. Na koniec wyjmujemy gałązki selera i lubczyku. Podajemy z gęstą, kwaśną śmietaną i natką pietruszki. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz