Sezon pomidorowy w pełni, warto zrobić
klasyczną zupę pomidorową ale ze świeżych pomidorów. Smak takiej zupy różni się
od tej zrobionej na koncentracie pomidorowym. Zupę pomidorową można zrobić z
makaronem, ziemniakami, ryżem. Tę którą dzisiaj przedstawiam zrobiłam z
ziemniakami.
Składniki:
- 2,5 l wody
- Ok 25 dag mięsa ( można ugotować wywar na kościach )
- 3 marchewki
- 1 pietruszka ( korzeń )
- 4 ziemniaki ( moje były maleńkie, więc było ich więcej )
- 2 gałązki selera
- 1 gałązka lubczyku
- 1 cebula
- 7 dojrzałych pomidorów
- Sól, pieprz
- Kwaśna śmietana
- Natka pietruszki
Wykonanie:
W osolonej
wodzie gotujemy mięso, szumujemy. Dodajemy pokrojone warzywa, całą cebulę, całe
gałązki selera i lubczyku. Gdy warzywa będą prawie ugotowane dodajemy
pozbawione skóry i pokrojone pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy
jeszcze 15 – 20 minut. Na koniec wyjmujemy gałązki selera i lubczyku. Podajemy z gęstą, kwaśną śmietaną i natką pietruszki.
SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz