Dobra alternatywa dla gorącej kawy w te
upalne dni to kawa mrożona. Ma też ona tą zaletę, że łączy w sobie orzeźwiający
napój i słodki deser. Prosta w wykonaniu, ale dla wiecznie poszukujących
kulinarnego urozmaicenia miłośników gotowania dająca możliwości nieskończonej
liczby eksperymentów i kompozycji smakowych.
Składniki (na
jedną porcję):
- 2 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej
- 1 – 2 łyżeczki cukru
- 100 ml zimnej wody
- 100 ml mleka
- Kilka kostek lodu
- 2 – 3 łyżki (małe gałki) lodów , tu śmietankowo – czekoladowych.
Wykonanie
Wodę, mleko,
kawę, cukier i lód krótko mieszamy w mikserze. Po zmiksowaniu przelewamy do
naczynia – np. szklanki koktajlowej, dodajemy lody. Pijemy przez słomkę.
Autor: Mirosław Górski
0 komentarze:
Prześlij komentarz