Recent Posts

wtorek, 5 sierpnia 2014

Mrożona kawa z lodami śmietankowo – czekoladowymi

Dobra alternatywa dla gorącej kawy w te upalne dni to kawa mrożona. Ma też ona tą zaletę, że łączy w sobie orzeźwiający napój i słodki deser. Prosta w wykonaniu, ale dla wiecznie poszukujących kulinarnego urozmaicenia miłośników gotowania dająca możliwości nieskończonej liczby eksperymentów i kompozycji smakowych.


Składniki (na jedną porcję):
  • 2 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej
  • 1 – 2 łyżeczki cukru
  • 100 ml zimnej wody
  • 100 ml mleka
  • Kilka kostek lodu
  • 2 – 3 łyżki (małe gałki) lodów , tu śmietankowo – czekoladowych.

Wykonanie

Wodę, mleko, kawę, cukier i lód krótko mieszamy w mikserze. Po zmiksowaniu przelewamy do naczynia – np. szklanki koktajlowej, dodajemy lody. Pijemy przez słomkę.

Autor: Mirosław Górski

0 komentarze:

Prześlij komentarz