Recent Posts

poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Tradycyjny sok z malin

Sezon na maliny jeszcze trwa. Warto pokusić się o zrobienie soku  z malin metodą tradycyjną. Sok ten można wykorzystywać do deserów, herbat, napojów. Jest pozbawiony barwników i konserwantów. Szczególnie polecany przy przeziębieniach.


Składniki:
  • Maliny – dowolna ilość
  • Cukier



Wykonanie:


Maliny zasypujemy warstwowo cukrem tak aby częściowo je przykryć. Przykrywamy szczelnie na ok. 2 dni ( ze względu na muszki owocówki ). Przez ten czas należy sprawdzać powstający sok czy nie doszło do fermentacji ( nie fermentujemy soku ). Sok zlewamy do garnka, podgrzewamy i usuwamy z niego szum ( pozostałe maliny możemy wykorzystać do nalewki ) Przez kilka minut delikatnie gotujemy i następnie przelewamy do wygotowanych słoików/ butelek ( do słoików można też nalać ¼ wody wstawić do mikrofalówki i włączyć na 4 minuty, osiągniemy ten sam efekt, lecz nakrętek nie wolno umieszczać w mikrofali, trzeba je wygotować ). Słoiki zakręcamy i gotowe. SMACZNEGO.


2 komentarze:

gin pisze...

Ja wkładam maliny do słoików, zasypuję cukrem i pasteryzuję. Później mam i sok, i maliny :)

Ewa Górska pisze...

Oczywiście też tak można, sposób stary i niezawodny. W taki sposób robię jagody. Gdy zrobisz maliny tak jak napisałam, maliny użyjesz do nalewki. Pozdrawiam.

Prześlij komentarz