Kurczaka można przyrządzić na wiele
sposobów. Dzisiaj przedstawiam jego pikantno - słodko - kwaśną wersję. Dobry
przepis na rodzinny obiad. Kurczaka w tej wersji najchętniej podaję z
makaronem ryżowym lub ryżem. 
Składniki:
- 8 udek kurczaka ( były małe jak i podudzia )
 - 8 podudzi kurczaka
 - Po ½ papryki czerwonej, zielonej, żółtej
 - 1 cebula sałatkowa
 - 1 puszka ananasa
 - 1 ½ łyżeczki soli
 - ¼ łyżeczki pieprzu
 - ¼ łyżeczki pieprzu cayen
 - ½ łyżeczki ostrej papryki
 - 1 łyżeczka słodkiej papryki
 - Sok z ½ cytryny
 - 2 ząbki czosnku
 - Olej
 - Bulion/ woda
 
Wykonanie:
Paprykę
podpiekamy tak aby usunąć skórkę, możemy ją również zgrillować i kroimy ją w
paseczki. Kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem czarnym, cayen, papryką słodką i
ostrą. Pozostawiamy na 30 minut do zamarynowania. Po upływie tego czasu,
kurczaka podsmażamy na oleju dodajemy pokrojona cebulę i również podsmażamy.
Dalej dodajemy pokrojonego ananasa i sok z puszki, poszatkowany czosnek i sok z
cytryny, pokrojone w paseczki papryki i na koniec podlewamy bulionem. Dusimy
pod przykryciem 30 minut. Podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym. SMACZNEGO







1 komentarze:
Fajny przepis, lubię takie łączenia smaków :)
Prześlij komentarz