Pomidory w szklarni dojrzewają na potęgę,
nie mówiąc o ogórkach, cukinii. Dzisiaj przedstawiam spaghetti z sosem ze
świeżych pomidorów. Oczywiście najważniejszym elementem w tym przepisie jest
sos a jak ugotować makaron każdy potrafi.
Składniki:
Makaron typu
spaghetti
Woda, sól
1 łyżka oliwy/
oleju
Ser
ok. 500 gram
mięsa mielonego
Sos
- 500 gram
świeżych pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka
vegety
- 1 łyżeczka soli
- Po jednej
łyżeczce : oregano, tymianku, bazylii
- ¼ łyżeczki
ostrej papryki
Wykonanie:
Do garnka wlewamy 2 łyżki
oleju, pokrojoną cebulę i przepuszczony przez praskę czosnek. Szklimy przez ok
3 minut. Następnie dodajemy obrane ze skóry (
pomidory parzymy i wówczas łatwo zdjąć skórkę ) i pokrojone pomidory oraz
pozostałe składniki. Całość gotujemy pod przykryciem ok. 6 -7 minut od czasu do
czasu mieszamy. Na koniec całość miksujemy ( można użyć blendera ). Na patelni podsmażamy mięso mielone i
dodajemy do niego przygotowany sos. Dusimy jeszcze razem kilka minut. Makaron
gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Ugotowany makaron podajemy z
sosem i posypujemy startym serem. Możemy oczywiście zrobić tę wersję bez mięsa. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz