Recent Posts

środa, 6 sierpnia 2014

Spaghetti pomidorowe

Pomidory w szklarni dojrzewają na potęgę, nie mówiąc o ogórkach, cukinii. Dzisiaj przedstawiam spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów. Oczywiście najważniejszym elementem w tym przepisie jest sos a jak ugotować makaron każdy  potrafi.


Składniki:

Makaron typu spaghetti
Woda, sól
1 łyżka oliwy/ oleju
Ser
ok. 500 gram mięsa mielonego

Sos
  • 500 gram świeżych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka vegety
  • 1 łyżeczka soli
  • Po jednej łyżeczce : oregano, tymianku, bazylii
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki



Wykonanie:

Do garnka wlewamy 2 łyżki oleju, pokrojoną cebulę i przepuszczony przez praskę czosnek. Szklimy przez ok 3 minut. Następnie dodajemy obrane ze skóry ( pomidory parzymy i wówczas łatwo zdjąć skórkę ) i pokrojone pomidory oraz pozostałe składniki. Całość gotujemy pod przykryciem ok. 6 -7 minut od czasu do czasu mieszamy. Na koniec całość miksujemy ( można użyć blendera ). Na patelni podsmażamy mięso mielone i dodajemy do niego przygotowany sos. Dusimy jeszcze razem kilka minut. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Ugotowany makaron podajemy z sosem i posypujemy startym serem. Możemy oczywiście zrobić tę wersję bez mięsa. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz