Recent Posts

sobota, 30 sierpnia 2014

Pyszne rolmopsy bez skóry od A do Z

Niedawno prezentowałam tuszki śledziowe w zalewie, dzisiaj prezentuję rolmopsy bez skóry wykonane od początku.  Z rolmopsami bywa podobnie jak z tuszkami śledziowymi w słoiku. Kupujemy słoik i wpatrujemy się jak mało mieści się w nim śledzi. Kupowane na wagę nie są takie tanie. Zaczniemy więc od zamarynowania świeżych śledzi.



Składniki:

Marynowane świeże śledzie
  • 1 kg tuszek śledziowych
  • ½ szklanki octu 10%
  • 2 łyżki soli

Wykonanie:

Umyte tuszki śledziowe myjemy i zalewamy ½ szklanki octu wymieszanej z 2 łyżkami soli. Pozostawiamy w lodówce na 2 dni.


Rolmopsy

Składniki:
  • Zamarynowane tuszki śledziowe
  • Ogórek kiszony
  • Cebula
  • wykałaczki


Zalewa
  • 1 l wody
  • 200 ml octu 10%
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki gorczycy
  • Kilka listków laurowych
- plastry cebuli do słoika



Wykonanie:


Gotujemy zalewę i odstawiamy do wystygnięcia. Z marynowanych tuszek usuwamy skórę. W każdą połowę tuszki wkładamy kawałek ogórka i kawałek cebuli. Całość zwijamy i spinamy wykałaczkami. Rolmopsy układamy w słoju razem z plastrami cebuli, zielem angielskim, gorczycą, liściem laurowym i zalewamy zimną zalewą ( ważne ). Pozostawimy w lodówce na dwa dni. Po tym czasie są gotowe do spożycia. SMACZNEGO. 

1 komentarze:

dariozka91 pisze...

Mmmm smak dzieciństwa :) Totalna racja, że w kupnych pół słoika jest wypchane cebulą, więc bardzo szybko się kończą! :(

Prześlij komentarz