Recent Posts

sobota, 27 grudnia 2014

Śledzie z kolorową papryką i cebulką

Można powiedzieć, że Święta się skończyły, przed nami natomiast Nowy Rok i oczywiście Sylwester. Po dwu dniowej przerwie prezentuję śledzie z kolorową papryką i cebulką. Można takie śledzie zrobić na przekąskę sylwestrową. Lepiej zrobić je na dzień lub dwa dni wcześniej aby aromaty się połączyły.


Składniki:
  • Solone śledzie w oleju typu matjas ok 800 gram
  • ½ papryki zielonej
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ papryki żółtej lub pomarańczowej
  • 2 cebule
  • Olej ok 300 ml
  • Pieprz




Wykonanie:


Ze śledzi zlewamy olej i moczymy je w zimniej wodzie ok. 30 minut ( można nie moczyć jeżeli lubimy bardziej słone ). Po odcieknięciu kroimy je na mniejsze kawałki. Papryki myjemy, osuszymy i kroimy w drobną kostkę również cebulę. W szklanej misce układamy śledzie, lekko je posypujemy pieprzem, pokrojoną cebulką, jednokolorową papryką, ponownie śledzie, pieprz, cebulka, papryka i kolejny raz. Całość zalewamy olejem. Miskę zabezpieczamy folią i odstawiamy w chłodne miejsce aby wydobyły się  i połączyły wszystkie aromaty. Smacznego.

0 komentarze:

Prześlij komentarz