Można powiedzieć, że Święta się
skończyły, przed nami natomiast Nowy Rok i oczywiście Sylwester. Po dwu dniowej
przerwie prezentuję śledzie z kolorową papryką i cebulką. Można takie śledzie
zrobić na przekąskę sylwestrową. Lepiej zrobić je na dzień lub dwa dni
wcześniej aby aromaty się połączyły.
Składniki:
- Solone śledzie w oleju typu matjas ok 800 gram
- ½ papryki zielonej
- ½ papryki czerwonej
- ½ papryki żółtej lub pomarańczowej
- 2 cebule
- Olej ok 300 ml
- Pieprz
Wykonanie:
Ze śledzi
zlewamy olej i moczymy je w zimniej wodzie ok. 30 minut ( można nie moczyć jeżeli lubimy bardziej słone ). Po odcieknięciu
kroimy je na mniejsze kawałki. Papryki myjemy, osuszymy i kroimy w drobną
kostkę również cebulę. W szklanej misce układamy śledzie, lekko je posypujemy
pieprzem, pokrojoną cebulką, jednokolorową papryką, ponownie śledzie, pieprz,
cebulka, papryka i kolejny raz. Całość zalewamy olejem. Miskę zabezpieczamy
folią i odstawiamy w chłodne miejsce aby wydobyły się i połączyły wszystkie aromaty. Smacznego.
0 komentarze:
Prześlij komentarz