Recent Posts

sobota, 13 grudnia 2014

Serca indycze w galarecie

W moim domu, dosyć często robię galarety, nie tylko na święta. Każdy je lubi, zresztą już o tym pisałam. Dzisiaj przyszedł czas na galaretę z serc indyczych. Więc do dzieła. I jak zawsze  ( przy galarecie z szyj indyczych, również  ), część trafia do plastikowych pojemników a część do słoiczków na później.


Składniki:
  • 1 ½ kg serc  indyczych
  • 2 ½ l wody
  • Sól
  • Pieprz
  • Vegeta
  • 2 marchewki
  • Kawałek selera
  • Kilka listków laurowych
  • Ziele angielskie
  • Ok. 100 - 120 ml octu
  • żelatyna
  • Dekoracja ( dowolna, natka pietruszki, groszek z puszki, marchewka )






Wykonanie:


Serca indycze oczyszczamy ( usuwam nadmiar tłuszczu, rzadko się zdarza aby coś innego ). Kroimy wzdłuż, potem na mniejsze jeszcze kawałki  (ok 1 ½ cm -2 ). Serca należy porządnie moczymy. Następnie zagotowujemy w 2 ½ l wody, zdejmujemy szum i dodajemy przyprawy, vegetę, sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie oraz warzywa. Gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu dodajemy ocet ( wywar stanie się mętny – to normalnie. W czasie stygnięcia również się zmieni ). Gotujemy jeszcze chwilę. Ewentualnie doprawiamy. Wyjmujemy warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Ugotowane serca przecedzamy i pozostawiamy na sicie. Do wywaru dodajemy żelatynę ( warto dodać trochę więcej żelatyny do płynu, zgodnie z przepisem na opakowaniu ) i porządnie mieszamy. Do pojemników, wkładamy pokrojoną marchewkę, groszek, pokrojoną natkę pietruszki oraz ugotowane serca. Całość zalewamy wywarem z żelatyną. Pozostawiamy do stężenia. W wersji w słoikach nie dodajemy dekoracji. Przechowujemy w chłodnym miejscu. SMACZNEGO.

1 komentarze:

Kinga Łucja pisze...

Wygląda bardzo apetycznie! :)

Prześlij komentarz