Recent Posts

piątek, 5 grudnia 2014

Smażony dorsz z sosem marchewkowo – koperkowym

Kolejna pyszna rybka na blogu. Dzisiaj w formie smażonej z aromatycznym i kolorowym sosem. Mam nadzieje, ze skusi wielu smakoszy.


Składniki:
  • Dowolna ilość dorsza
  • Przyprawa do ryb
  • Sól
  • Mąka
  • olej
  • Bulion warzywny ok 500 ml
  • 1-2 marchewki
  • Kawałek selera
  • Koperek
  • pieprz
  • 50 ml śmietany 18% słodkiej



Wykonanie:


Dorsza sprawiamy, filetujemy, kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą i przyprawą do ryb. Marchewki i selera obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy w bulionie do miękkości. Dorsza obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor na oleju. Ugotowane warzywa dokładnie miksujemy, dodajemy pokrojony drobno koperek oraz śmietanę. Zagotowujemy. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Dorsza wykładamy na talerz i podajemy z przygotowanym sosem. SMACZNEGO.

1 komentarze:

Anonimowy pisze...

marchewkowy sosik!!!! kocham!!!!

Prześlij komentarz