Oto wariacje na temat faszerowanych jajek.
Tak przygotowane jajka można podawać na święta, śniadanie, kolacje. W mojej
rodzinie wszyscy uwielbiają jajka, znikają nawet nie wiadomo kiedy. Pozostałe i
schowane jajka do lodówki po posiłku, bardzo szybko znajdują amatorów i na ogół
nie zdążą ponownie pojawić się na stole.
Jajka
musztardowe z curry ( żółte )
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka majonezu
- Szczypta curry
- Sól
- Natka pietruszki
Jajka szpinakowe
( zielone )
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 50 gram mrożonego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka śmietany ( gęstej, kwaśnej )
- Sól, pieprz
- Ketchup
Wykonanie:
Jajka kroimy na
połowę i wyjmujemy żółtka. Jajka faszerowane żółte – rozcieramy żółtka,
dodajemy musztardę, majonez, szczyptę curry. Doprawiamy solą. Mieszamy.
Nakładamy farsz na jajka i przybieramy posiekaną pietruszką. Jajka faszerowane
zielone – szpinak odsączamy, dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, łyżkę
śmietany. Doprawiamy sola i pieprzem. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Nakładamy na jajka. Przybieramy ketchupem. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz