Recent Posts

sobota, 20 grudnia 2014

Jajka faszerowane musztardowe z curry ( żółte ) i szpinakowe ( zielone )

Oto wariacje na temat faszerowanych jajek. Tak przygotowane jajka można podawać na święta, śniadanie, kolacje. W mojej rodzinie wszyscy uwielbiają jajka, znikają nawet nie wiadomo kiedy. Pozostałe i schowane jajka do lodówki po posiłku, bardzo szybko znajdują amatorów i na ogół nie zdążą ponownie pojawić się na stole.


Jajka musztardowe z curry ( żółte )
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka majonezu
  • Szczypta curry
  • Sól
  • Natka pietruszki


Jajka szpinakowe ( zielone )
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 50 gram mrożonego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka śmietany ( gęstej, kwaśnej )
  • Sól, pieprz
  • Ketchup


Wykonanie:


Jajka kroimy na połowę i wyjmujemy żółtka. Jajka faszerowane żółte – rozcieramy żółtka, dodajemy musztardę, majonez, szczyptę curry. Doprawiamy solą. Mieszamy. Nakładamy farsz na jajka i przybieramy posiekaną pietruszką. Jajka faszerowane zielone – szpinak odsączamy, dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, łyżkę śmietany. Doprawiamy sola i pieprzem. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Nakładamy na jajka. Przybieramy ketchupem. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz