Często po świętach pozostają nam rożne
kawałki mięs z którymi nie wiadomo co zrobić i wtedy jest najlepszy moment aby
zrobić bigos. Więc do dzieła, robimy przegląd lodówki.
Składniki:
- Kapusta świeża – 1 średnia główka
 - Kapusta kiszona ( tyle co świeżej lub więcej ale nie mniej )
 - Kiełbasa typu śląska lub inna ( ok 400 gram )
 - Kawałek wędzonego boczku ( ok. 200 gram )
 - Mięso ( może być każdego rodzaju, ja dodałam mięso z pieczonej kaczki )
 - Grzyby ( dałam 250 gram pieczarek )
 - Garść suszonych śliwek
 - Kilka listków laurowych
 - Kilka ziaren ziela angielskiego
 - Pieprz
 - Vegeta
 - Sól
 - 1 mały koncentrat pomidorowy
 
Wykonanie:
Kapustę świeżą
szatkujemy i umieszczamy w garnku, podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy
przyprawy i gotujemy pod przykryciem. W między czasie kroimy mięso, kiełbasę,
boczek i dodajemy do kapusty. Grzyby i śliwki również kroimy i umieszczamy w
garnku. Po około 30 minutach gotowania dodajemy kiszoną kapustę i koncentrat
pomidorowy i dalej gotujemy. Od czasu do czasu mieszamy. Im dłużej gotujemy tym
bigos będzie lepszy. SMACZNEGO.







0 komentarze:
Prześlij komentarz