Recent Posts

poniedziałek, 29 grudnia 2014

Bigos – czyli porządki po świętach

Często po świętach pozostają nam rożne kawałki mięs z którymi nie wiadomo co zrobić i wtedy jest najlepszy moment aby zrobić bigos. Więc do dzieła, robimy przegląd lodówki.


Składniki:
  • Kapusta świeża – 1 średnia główka
  • Kapusta kiszona ( tyle co świeżej lub więcej ale nie mniej )
  • Kiełbasa typu śląska lub inna ( ok 400 gram )
  • Kawałek wędzonego boczku ( ok. 200 gram )
  • Mięso ( może być każdego rodzaju, ja dodałam mięso z pieczonej kaczki  )
  • Grzyby ( dałam 250 gram pieczarek )
  • Garść suszonych śliwek
  • Kilka listków laurowych
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • Pieprz
  • Vegeta
  • Sól
  • 1 mały koncentrat pomidorowy



Wykonanie:

Kapustę świeżą szatkujemy i umieszczamy w garnku, podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem. W między czasie kroimy mięso, kiełbasę, boczek i dodajemy do kapusty. Grzyby i śliwki również kroimy i umieszczamy w garnku. Po około 30 minutach gotowania dodajemy kiszoną kapustę i koncentrat pomidorowy i dalej gotujemy. Od czasu do czasu mieszamy. Im dłużej gotujemy tym bigos będzie lepszy. SMACZNEGO.


1 komentarze:

Monih pisze...

Bardzo dobry przepis, świetnie opisany. Właśnie w bigosie zależy najbardziej na kompozycji wszystkich składników. Uwielbiam go w różnych wydaniach - choć wiadomo, że nie można jeść go za często. Też polecam takie trochę inne rozwiązanie http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-bigos/

Prześlij komentarz