Recent Posts

czwartek, 11 grudnia 2014

Kotlety jagnięce z czosnkiem i rozmarynem w sosie z grzybów leśnych

Dzisiaj przedstawiam jagnięcinę - w Polsce niedoceniana, trudna nawet do kupienia. Od pewnego czasu pojawia się w jednym ze sklepów sieciowych. Z baraniną spotykałam się od lat dziecięcych dosyć często, a dzisiaj jak nadarzy się okazja. Dobrze doprawiona baranina czy jagnięcina jest bardzo smaczna i właśnie tak mój mąż stal się jej miłośnikiem.


Składniki:
  • 4 kotlety jagnięce
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • olej
  • Garść suszonych grzybów leśnych
  • Woda
  • 50 ml śmietany słodkiej





Wykonanie:


Grzyby zalewamy gorącą wodą ok 300-400 ml, przykrywamy aby zmiękły. Do pojemnika ( np. kubek ) dodajemy 1 łyżeczkę masła, 1 łyżkę oleju, 1 łyżeczką rozmarynu i soli, przepuszczony przez praskę czosnek i pieprz. Całość mieszamy. Przygotowaną przyprawą nacieramy kotlety jagnięce ( moje kotlety miały odstające kawałki więc spięłam je wykałaczkami )i pozostawiamy do zamarynowania ( co najmniej 30 minut – im dłużej tym lepiej ). Na rozgrzanej patelni z łyżką oleju, obsmażamy z obu stron kotlet ( chwilę ). Namoczone grzyby drobno kroimy i razem z wodą z moczenia dodajemy do kotletów. Dusimy pod przykryciem około 30 minut. Na koniec dodajemy śmietanę i jeszcze chwilkę gotujemy. I gotowe. SMACZNEGO.

1 komentarze:

posmakujto! pisze...

Porządny kawał mięcha, mniam! :)

Prześlij komentarz