W piątki staram się wstawiać na bloga
ryby i choć  nie zawsze mi się to udaje, to przynajmniej próbuję. Dzisiaj łosoś
zapiekany w cieście francuskim. Zrobiłam jeden błąd, bo nie zrobiłam zdjęcia po
przekrojeniu całości. Musicie uwierzyć na słowo, że danie pięknie wyglądało. Tak pochłonęło
mnie pałaszowanie ryby, że zapomniałam o zrobieniu zdjęcia.
Składniki:
- Kawałki łososia ( u mnie były dwa, ale zawsze można zwiększyć lub zmniejszyć )
 - Gotowe ciasto francuskie
 - ½ opakowania mrożonego szpinaku
 - Przyprawa do ryb
 - Sok z cytryny
 - Vegeta
 - Sól
 - Pieprz
 - 3 ząbki czosnku
 - Olej
 
Wykonanie:
Łososia
przyprawiamy przyprawą do ryb i obsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju
z obu stron po ok. 2 minuty. Odkładamy. Mrożony szpinak rozmrażamy na patelni,
przyprawiamy vegetą, solą, pieprzem, sokiem z ok. ½ cytryny i przepuszczonym
przez praskę czosnkiem. Z ciasta francuskiego odcinamy tyle ciasta ( razem z papierem ), aby każdy kawałek
był w nim dokładnie zamknięty. W połowie ciasta kładziemy rybę, na nią szpinak
i przykrywamy drugą częścią. Brzegi porządnie zlepiamy. Na górze w cieście
robimy małe otworki aby ewentualna para miała gdzie się wydobywać. Łososia pieczemy
na nagrzanym piekarniku, zgodnie z napisem na opakowaniu ok. 20 minut. Podajemy
z surówkami. Pycha. SMACZNEGO.







0 komentarze:
Prześlij komentarz