W piątki staram się wstawiać na bloga
ryby i choć nie zawsze mi się to udaje, to przynajmniej próbuję. Dzisiaj łosoś
zapiekany w cieście francuskim. Zrobiłam jeden błąd, bo nie zrobiłam zdjęcia po
przekrojeniu całości. Musicie uwierzyć na słowo, że danie pięknie wyglądało. Tak pochłonęło
mnie pałaszowanie ryby, że zapomniałam o zrobieniu zdjęcia.
Składniki:
- Kawałki łososia ( u mnie były dwa, ale zawsze można zwiększyć lub zmniejszyć )
- Gotowe ciasto francuskie
- ½ opakowania mrożonego szpinaku
- Przyprawa do ryb
- Sok z cytryny
- Vegeta
- Sól
- Pieprz
- 3 ząbki czosnku
- Olej
Wykonanie:
Łososia
przyprawiamy przyprawą do ryb i obsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju
z obu stron po ok. 2 minuty. Odkładamy. Mrożony szpinak rozmrażamy na patelni,
przyprawiamy vegetą, solą, pieprzem, sokiem z ok. ½ cytryny i przepuszczonym
przez praskę czosnkiem. Z ciasta francuskiego odcinamy tyle ciasta ( razem z papierem ), aby każdy kawałek
był w nim dokładnie zamknięty. W połowie ciasta kładziemy rybę, na nią szpinak
i przykrywamy drugą częścią. Brzegi porządnie zlepiamy. Na górze w cieście
robimy małe otworki aby ewentualna para miała gdzie się wydobywać. Łososia pieczemy
na nagrzanym piekarniku, zgodnie z napisem na opakowaniu ok. 20 minut. Podajemy
z surówkami. Pycha. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz