Recent Posts

wtorek, 9 grudnia 2014

Łódeczki z mortadeli z sałatką

Można to danie traktować jako przystawkę, danie na śniadanie czy na kolację. Efektownie wygląda i jest smaczne.


Składniki:
  • Dowolna ilość plastrów mortadeli i grubości ok. ½ cm


Sałatka:
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 3 łyżki groszku z puszki
  • 2 jabłka
  • 2 ogórki kiszone
  • 3 jajka
  • Majonez
  • Sól
  • Pieprz
  • Tarty chrzan





Wykonanie:

Mortadelę podsmażamy na patelni. Istotne jest żeby mortadela zaczęła się zwijać. Aby mieć pewność, że się zwinie, mortadelę z patelni wkładamy do naczynia aby nadać jej właściwy kształt - może być to filiżanka lub miseczka. Pozostawiamy ją do wystygnięcia. Marchew, ziemniaki i jajka gotujemy. Jabłka, ogórki,  kroimy w kostkę, również ugotowane warzywa, dodajemy groszek. Przyprawiamy solą, pieprzem, kilkoma łyżeczkami chrzanu oraz majonezem. Mieszamy. Przygotowaną sałatką wypełniamy łódeczki z mortadeli. SMACZNEGO.


0 komentarze:

Prześlij komentarz