Można to danie traktować jako przystawkę,
danie na śniadanie czy na kolację. Efektownie wygląda i jest smaczne.
Składniki:
- Dowolna ilość plastrów mortadeli i grubości ok. ½ cm
Sałatka:
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 3 łyżki groszku z puszki
- 2 jabłka
- 2 ogórki kiszone
- 3 jajka
- Majonez
- Sól
- Pieprz
- Tarty chrzan
Wykonanie:
Mortadelę
podsmażamy na patelni. Istotne jest żeby mortadela zaczęła się zwijać. Aby mieć
pewność, że się zwinie, mortadelę z patelni wkładamy do naczynia aby nadać jej
właściwy kształt - może być to filiżanka lub miseczka. Pozostawiamy ją do wystygnięcia. Marchew, ziemniaki
i jajka gotujemy. Jabłka, ogórki, kroimy
w kostkę, również ugotowane warzywa, dodajemy groszek. Przyprawiamy solą,
pieprzem, kilkoma łyżeczkami chrzanu oraz majonezem. Mieszamy. Przygotowaną sałatką
wypełniamy łódeczki z mortadeli. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz