Ciasto wymyśliłam zupełnie przypadkiem,
sama byłam ciekawa co z tego wyjdzie. No i wyszło pysznie. Idealne ciasto
szczególnie dla miłośników sernika i miłośników szarlotek. Rewelacja.
Składniki:
- Ciasto kruche – na tartę ( przypomnienie )
- 150 gram masła/ margaryny
- 100 gram cukru
- 300 gram mąki
- 1 jajko
Masa serowa:
- Ok. 500 gram twarogu ( mielonego do serników )
- 2 jajka
- ½ szklanki cukru
- ¼ kostki masła
- 1 opak. Cukru wanilinowego
3 – 4 jabłka
Wykonanie:
Zagniatamy
ciasto, schłodzonym ciastem wlepiamy formę ( okrągłą do tarty ). Ciasto
nakłuwamy widelcem i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 o C
przez 20 minut. Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Pasterkami
wykładamy podpieczony spód ciasta. Jajka ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym
i masłem. Na koniec dodajemy twaróg. Mieszamy. Masę twarogową wylewamy na
ułożone jabłka. Pieczemy przez 40 - 45 minut w temp. 180 o C.
SMACZNEGO.
1 komentarze:
to musi smakować bosko *_*
Prześlij komentarz