Tradycyjna, świąteczna potrawa w moim
domu. Pamiętam je jeszcze z dzieciństwa. Nie wyobrażam sobie aby mogło ich zabraknąć
na świątecznym stole. Śledzie są przepyszne, właśnie je zrobiłam. Do jutra nabiorą intensywnego
smaku. Polecam.
Składniki:
- Duże opakowanie solonych śledzi w oleju ( matjas ok 800 gram )
- 5 średnich cebul
- Ok. 300 ml oleju
- Pieprz
- 1 mały koncentrat pomidorowy ( ok.200 gram )
Wykonanie:
Jeżeli śledzie
są zbyt słone należy je wymoczyć w zimnej wodzie ( ja moczę około 30 minut
).Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy
koncentrat pomidorowy, mieszamy, dodajemy pokrojoną cebulę. Smażymy, mieszamy
aż olej będzie zabarwiony, przy czym cebula nie ma być brązowa a zeszklona. Całość
przyprawiamy pieprzem. Pozostawiamy do wystygnięcia. Śledzie odsączamy, kroimy
na mniejsze kawałki i układamy warstwowo w misce. Całość zalewamy przestudzoną
cebulą z koncentratem w oleju. I gotowe. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz