Recent Posts

wtorek, 23 grudnia 2014

Kaszubskie śledzie z cebulą w pomidorach

Tradycyjna, świąteczna potrawa w moim domu. Pamiętam je jeszcze z dzieciństwa. Nie wyobrażam sobie aby mogło ich zabraknąć na świątecznym stole. Śledzie są przepyszne, właśnie je zrobiłam. Do jutra nabiorą intensywnego smaku. Polecam.


Składniki:
  • Duże opakowanie solonych śledzi w oleju ( matjas ok 800 gram )
  • 5 średnich cebul
  • Ok. 300 ml oleju
  • Pieprz
  • 1 mały koncentrat pomidorowy ( ok.200 gram )




Wykonanie:


Jeżeli śledzie są zbyt słone należy je wymoczyć w zimnej wodzie ( ja moczę około 30 minut ).Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy, dodajemy pokrojoną cebulę. Smażymy, mieszamy aż olej będzie zabarwiony, przy czym cebula nie ma być brązowa a zeszklona. Całość przyprawiamy pieprzem. Pozostawiamy do wystygnięcia. Śledzie odsączamy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy warstwowo w misce. Całość zalewamy przestudzoną cebulą z koncentratem w oleju. I gotowe. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz