Recent Posts

niedziela, 14 grudnia 2014

Duszona wołowina w warzywach i pomidorach z szybkowara

Na dzisiejszy obiad proponuję duszoną wołowinę w warzywach i pomidorach. Smaczne danie dla całej rodziny. Warto przy takich daniach wykorzystywać szybkowar, mniej pracy i czasu w przygotowaniu posiłku. Ostatnio „odkopałam” szybkowar i zastanawiam się dlaczego tak długo go nie używałam. Wołowinę robiłam około 30 minut.


Składniki:
  • ok.600 gram wołowiny
  • 2 marchewki
  • Kawałek selera
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • Pomidory z puszki
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • olej




Wykonanie:


Wołowinę kroimy na kawałki ( plastry jak na małe kotlety, większość wołowiny się nadaje ), dodajemy łyżkę oleju. Przyprawiamy solą ( ok 1 łyżeczka ) i pieprzem. Pozostawiamy i w międzyczasie obieramy i kroimy warzywa. Do szybkowara dodajemy ok. 1 łyżkę oleju i obsmażamy mięso. Dodajemy pokrojone warzywa, pomidory. Na koniec dodajemy listki laurowe, ziele angielskie. Szybkowar zamykamy i gotujemy 30 minut ( ale zależy to też od rodzaju wołowiny ). Po tym czasie, gdy zaworek opadnie otwieramy. Wołowina powinna być miękka. W tym momencie możemy jeszcze dodatkowo doprawić. I gotowe. Oczywiście całość można przygotować w tradycyjny sposób w garnku. SMACZNEGO.

1 komentarze:

Malwinka pisze...

Idealna na niedzielny obiadek :)

Prześlij komentarz