Jakiś czas temu prezentowałam pieczoną cielęcinę
z warzywami, dzisiaj przyszedł czas na roladę. Trafił mi się kawałek cielęciny
i tak powstały oba te dania. Rolada jest efektowna i smaczna. Propozycja na niedzielny obiad.
Składniki:
- Dowolna ilość cielęciny ( istotne jest aby z mięsa można zrobić płaski kawałek )
- Sól
- pieprz
- Kilka pieczarek
- Po 1/3 papryk, czerwonej, zielonej, żółtej
- vegeta
- 1 jajko
- Bułka tarta
- Olej
- Bulion cielęcy
- 50-100 ml śmietany słodkiej
- Ew. mąka do zagęszczenia
- Sznurek wędliniarski
Wykonanie:
Cielęcinę kroimy
tak aby uzyskać jak największy, płaski kawałek ( można rozbić ), przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Odcinamy
wystające nierówne kawałki, które mielimy. Pieczarki kroimy drobno podsmażmy,
dodajemy do pieczarek również drobno pokrojone papryki, przyprawiamy na patelni
vegetą. Podsmażone produkty łączymy z mielonym mięsem, jajkiem, bułką tartą ( bułki tartej tyle aby masa była bardziej zwarta
). Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz nakładamy na płat cielęciny, zwijamy w
roladę i zabezpieczamy sznurkiem wędliniarskim. Roladę obsmażamy z każdej
strony na rozgrzanym oleju. Podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem do
miękkości. Na koniec odbieramy trochę wywaru, dodajemy śmietanę i ewentualnie 1
łyżeczkę mąki, mieszamy. Ponownie umieszczamy na patelni z mięsem, zagotowujemy
i gotowe. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz