Recent Posts

sobota, 6 grudnia 2014

Rolada cielęca nadziewana papryką i pieczarkami

Jakiś czas temu prezentowałam pieczoną cielęcinę z warzywami, dzisiaj przyszedł czas na roladę. Trafił mi się kawałek cielęciny i tak powstały oba te dania. Rolada jest efektowna i smaczna. Propozycja na niedzielny obiad.


Składniki:
  • Dowolna ilość cielęciny ( istotne jest aby z mięsa można zrobić płaski kawałek )
  • Sól
  • pieprz
  • Kilka pieczarek
  • Po 1/3 papryk, czerwonej, zielonej, żółtej
  • vegeta
  • 1 jajko
  • Bułka tarta
  • Olej
  • Bulion cielęcy
  • 50-100 ml śmietany słodkiej
  • Ew. mąka do zagęszczenia
  • Sznurek wędliniarski






Wykonanie:

Cielęcinę kroimy tak aby uzyskać jak największy, płaski kawałek ( można rozbić ), przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Odcinamy wystające nierówne kawałki, które mielimy. Pieczarki kroimy drobno podsmażmy, dodajemy do pieczarek również drobno pokrojone papryki, przyprawiamy na patelni vegetą. Podsmażone produkty łączymy z mielonym mięsem, jajkiem, bułką tartą ( bułki tartej tyle aby masa była bardziej zwarta ). Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz nakładamy na płat cielęciny, zwijamy w roladę i zabezpieczamy sznurkiem wędliniarskim. Roladę obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem do miękkości. Na koniec odbieramy trochę wywaru, dodajemy śmietanę i ewentualnie 1 łyżeczkę mąki, mieszamy. Ponownie umieszczamy na patelni z mięsem, zagotowujemy i gotowe. SMACZNEGO.


0 komentarze:

Prześlij komentarz