Recent Posts

niedziela, 28 grudnia 2014

Sałatka jarzynowa – klasyka nad klasykami

Przyszedł czas na klasyczną sałatkę jarzynową. Pamiętam ją od zawsze, była obecna na  sylwestrowym, świątecznym  jak i imieninowym czy urodzinowym stole. Dla mnie jest ona jednym z najważniejszych dań. Smakuje zawsze i jest pyszna.


Składniki:
  • 4 marchewki ( spore )
  • 4 ziemniaki
  • 1 korzeń pietruszki
  • Kawałek korzenia selera
  • Groszek z puszki
  • 1 duża cebula ( lub 2 mniejsze )
  • 4 - 5 jabłek
  • 5 ogórków kiszonych
  • 5 jajek
  • Majonez
  • 1 łyżka musztardy
  • Sól
  • Pieprz



Wykonanie:

Ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy i obieramy. Jabłka i cebulę obieramy. Wszystkie składniki kroimy w kostkę, łącznie z jajkami ugotowanymi na twardo. Dodajemy odsączony groszek. Wszystko razem mieszamy, przyprawiamy musztardą, solą, pieprzem i majonezem. Przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO.


2 komentarze:

Szefowa w swojej kuchni ;-) pisze...

Dojadam ją jeszcze po Świętach, uwielbiam! :)

Ewa Górska pisze...

U nas to już tylko wspomnienie. Pozdrawiam.

Prześlij komentarz