Dzisiaj prezentuję przystawkę / sałatkę z
pieczonej papryki - po portugalsku. Danie oryginalne, pikantne, podawane jako
przystawka zaostrzająca apetyt.
Składniki:
- 4 czerwone papryki
- Filety anchois
- 10 zielonych oliwek
- 2 łyżeczki kaparów
- 1 ząbek czosnku
- ½ pęczka pietruszki
- Sok z ½ cytryny + otarta skórka
- Pieprz
Wykonanie:
Paprykę kroimy
na połowę, usuwamy gniazda nasienne i pieczemy w piekarniku w temp 200 oC
przez około 30 minut. W międzyczasie zlewamy olej z filetów anchois, dodajemy
do niego kapary, oliwki, przeciśnięty przez praskę czosnek, startą skórkę z
cytryny i sok oraz posiekaną pietruszkę. Wszystko razem ucieramy ( ja użyłam małego miksera ). Doprawiamy
pieprzem. Nie solimy. Papryki po upieczeniu, przykrywamy na 5 minut i później
usuwamy skórkę ( po tym czasie skórka bardzo łatwo schodzi ). Paprykę dzielimy jeszcze
na połowę ( wzdłuż ). Na każdy kawałek
nakładamy filecik anchois i zawijamy w rulonik. Układamy na talerzu i polewamy
przygotowanym sosem. Wstawiamy do lodówki na 3 -4 godziny. I gotowe. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz