Recent Posts

środa, 17 grudnia 2014

Pieczona papryka po portugalsku

Dzisiaj prezentuję przystawkę / sałatkę z pieczonej papryki  - po portugalsku. Danie oryginalne, pikantne, podawane jako przystawka zaostrzająca apetyt.


Składniki:
  • 4 czerwone papryki
  • Filety anchois
  • 10 zielonych oliwek
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ pęczka pietruszki
  • Sok z ½ cytryny + otarta skórka
  • Pieprz





Wykonanie:


Paprykę kroimy na połowę, usuwamy gniazda nasienne i pieczemy w piekarniku w temp 200 oC przez około 30 minut. W międzyczasie zlewamy olej z filetów anchois, dodajemy do niego kapary, oliwki, przeciśnięty przez praskę czosnek, startą skórkę z cytryny i sok oraz posiekaną pietruszkę. Wszystko razem ucieramy ( ja użyłam małego miksera ). Doprawiamy pieprzem. Nie solimy. Papryki po upieczeniu, przykrywamy na 5 minut i później usuwamy skórkę  ( po tym czasie skórka bardzo łatwo schodzi ). Paprykę dzielimy jeszcze na połowę ( wzdłuż ). Na każdy kawałek nakładamy filecik anchois i zawijamy w rulonik. Układamy na talerzu i polewamy przygotowanym sosem. Wstawiamy do lodówki na 3 -4 godziny. I gotowe. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz