Recent Posts

środa, 24 grudnia 2014

Kładzione kluski

Zastanawiałam się co dzisiaj zaprezentować na blogu i tak trafiło na kładzione kluski. Można je wykorzystać do dań z gęsiną, kaczką a zapewne gdzieś pojawią te dania się na świątecznym stole.


Składniki:
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • Mąka
  • Sól
  • Woda do gotowania
  • 1 łyżka oleju




Wykonanie:


Jajka roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy szczyptę soli i mąkę. Mąki dodajemy tyle, aby ciasto z oporami spływało z miski, trochę jakby się ciągnęło. Do gotującej, osolonej wody z dodatkiem oleju, łyżką kładziemy ciasto ( przechylamy miskę i spychamy kawałki ciasta do gotującej wody ). Kluski gotujemy tylko chwilę. Najlepiej smakują podane do dań mięsnych z sosami. A do gęsi czy kaczki to już rewelacja. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz