Zastanawiałam się co dzisiaj zaprezentować
na blogu i tak trafiło na kładzione kluski. Można je wykorzystać do dań z gęsiną,
kaczką a zapewne gdzieś pojawią te dania się na świątecznym stole.
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- Mąka
- Sól
- Woda do gotowania
- 1 łyżka oleju
Wykonanie:
Jajka
roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy szczyptę soli i mąkę. Mąki dodajemy tyle, aby
ciasto z oporami spływało z miski, trochę jakby się ciągnęło. Do gotującej,
osolonej wody z dodatkiem oleju, łyżką kładziemy ciasto ( przechylamy miskę i spychamy kawałki ciasta do gotującej wody ).
Kluski gotujemy tylko chwilę. Najlepiej smakują podane do dań mięsnych z
sosami. A do gęsi czy kaczki to już rewelacja. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz