Recent Posts

środa, 3 grudnia 2014

Leniwe pierogi

Kultowe danie barów mlecznych i stołówek. Pewnie niejednemu kojarzy się ze smakami dzieciństwa. Danie proste i w miarę szybkie w przygotowaniu. klasycznie podaję je na słodko z masłem i tartą bułką - ale możliwych kombinacji jest wiele. Prezentowany przepis to klasyczne "barowe" leniwe.


Składniki:
  • Zmielony twaróg - 400 g.
  • 4 jajka
  • mąka - ok. 300 g
  • tłuszcz (masło lub margaryna) - 30 g
  • Masło i bułka tarta do zasmażenia i polania pierogów.


Wykonanie:

Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy lub miksujemy  z tłuszczem i zmielonym twarogiem. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Następnie dodajemy mąkę w takiej ilości, aby można było uformować z niego walcowate kawałki grubości kciuka, które następnie tniemy na mniejsze odcinki i formujemy z nich leniwe (jak na zdjęciu). Gotujemy krótko we wrzącej osolonej wodzie. Podajemy z roztopionym i podsmażonym z tartą bułką masłem i cukrem. SMACZNEGO.


Autor: Mirosław Górski

0 komentarze:

Prześlij komentarz