Na dzisiejszy poranek proponuję smaczne, pachnące
bułeczki nadziewane szynką, oliwkami i serem. Zapachem wypełni się cały dom.
Składniki:
Ciasto ( na
ok. 10 bułeczek )
- 250 gram mąki
- 12,5 gram drożdży
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 50 gram margaryny
- 1 jajko
- 1 ½ łyżki oleju
Nadzienie
- 50 gram szynki gotowanej
- 50 gram żółtego sera
- 50 gram wypestkowanych oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka gęstej śmietany
- Sól, pieprz
- Żółtko do posmarowania bułek
- Czarnuszka, sezam do posypania bułek
Wykonanie:
Wyrabiamy cisto drożdżowe
z podanych składników. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Szynkę mielimy w maszynce (
można też użyć małego miksera ), ser
ścieramy na tarce, oliwki drobno kroimy. Dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, łyżkę
śmietany i przyprawiamy solą i pieprzem. Po wyrośnięciu ciasta, wałkujemy je na
cienki placek, kroimy na kwadraty ( tyle
ile będzie bułek ), nakładamy farsz. Formujemy bułeczki, układamy na
natłuszczonej formie. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym
czasie smarujemy rozmąconym żółtkiem i posypujemy czarnuszką lub sezamem.
Pieczemy w temperaturze 200 o C przez około 30 minut. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz