Recent Posts

czwartek, 18 grudnia 2014

Bułeczki drożdżowe nadziewane szynką, oliwkami i serem

Na dzisiejszy poranek proponuję smaczne, pachnące bułeczki nadziewane szynką, oliwkami i serem. Zapachem wypełni się cały dom.


Składniki:

Ciasto ( na ok. 10 bułeczek )
  • 250 gram mąki
  • 12,5 gram drożdży
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 gram margaryny
  • 1 jajko
  • 1 ½ łyżki oleju


Nadzienie
  • 50 gram szynki gotowanej
  • 50 gram żółtego sera
  • 50 gram wypestkowanych oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • Sól, pieprz


  • Żółtko do posmarowania bułek
  • Czarnuszka, sezam do posypania bułek




Wykonanie:


Wyrabiamy cisto drożdżowe z podanych składników. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Szynkę mielimy w maszynce ( można też użyć małego miksera ), ser ścieramy na tarce, oliwki drobno kroimy. Dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, łyżkę śmietany i przyprawiamy solą i pieprzem. Po wyrośnięciu ciasta, wałkujemy je na cienki placek, kroimy na kwadraty ( tyle ile będzie bułek ), nakładamy farsz. Formujemy bułeczki, układamy na natłuszczonej formie. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy rozmąconym żółtkiem i posypujemy czarnuszką lub sezamem. Pieczemy w temperaturze 200 o C przez około 30 minut. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz