Idealne połączenie jajka, sosu
musztardowego i dodatkowo mięsa mielonego. A podane z surówką z kiszonej kapusty
to…pycha.
Składniki:
Kotlety
- 500 gram mięsa mielonego
- 1 jajko
- Sól
- vegeta
- Pieprz
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- ½ szklanki bułki tartej
- 100 ml mleka
- 4 jajka ugotowane na twardo
- olej
Sos
musztardowy
- 500 ml bulionu wołowego ( lub innego )
- 3 spore łyżeczki musztardy
- Ok. 100 ml słodkiej śmietany
- 2 łyżeczki mąki
Wykonanie:
Bułkę tartą
zalewamy mlekiem ( dzięki temu kotlety nie będą suche ).Do mięsa mielonego
dodajemy 1 jajko, posiekaną pietruszkę oraz namoczona bułkę tartą. Doprawiamy
solą, pieprzem i vegetą. Ugotowane jajka na twardo, obieramy i przekrawamy na
połówki ( wzdłuż ). Z mięsa mielonego formujemy placki i zawijamy w nie ½ jajka.
Otaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Z gorącego bulionu
odlewamy do naczynia ok 100 ml i dodajemy śmietanę oraz mąkę. Całość porządnie
mieszamy. Do bulionu dodajemy rozmieszaną śmietanę z mąką oraz musztardę. Zagotowujemy,
mieszając, najlepiej trzepaczką. Kotlety mielone podajemy z przygotowanym
sosem, najlepiej z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz