Recent Posts

wtorek, 16 grudnia 2014

Kotlety mielone z jajkiem i sosem musztardowym

Idealne połączenie jajka, sosu musztardowego i dodatkowo mięsa mielonego. A podane z surówką z kiszonej kapusty to…pycha.


Składniki:

Kotlety
  • 500 gram mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • Sól
  • vegeta
  • Pieprz
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 100 ml mleka


  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • olej


Sos musztardowy
  • 500 ml bulionu wołowego ( lub innego )
  • 3 spore łyżeczki musztardy
  • Ok. 100 ml słodkiej śmietany
  • 2 łyżeczki mąki


Wykonanie:


Bułkę tartą zalewamy mlekiem ( dzięki temu kotlety nie będą suche ).Do mięsa mielonego dodajemy 1 jajko, posiekaną pietruszkę oraz namoczona bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Ugotowane jajka na twardo, obieramy i przekrawamy na połówki ( wzdłuż ). Z mięsa mielonego formujemy placki i zawijamy w nie ½ jajka. Otaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Z gorącego bulionu odlewamy do naczynia ok 100 ml i dodajemy śmietanę oraz mąkę. Całość porządnie mieszamy. Do bulionu dodajemy rozmieszaną śmietanę z mąką oraz musztardę. Zagotowujemy, mieszając, najlepiej trzepaczką. Kotlety mielone podajemy z przygotowanym sosem, najlepiej z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz