Dzisiaj prezentuję z pieczone piersi z
gęsi z sosem żurawinowym. Oczywiście najlepiej smakują podane z kluskami. Można
być daniem świątecznym. Podczas pieczenia gęsi, na ogół wytapia się dużo
tłuszczu, warto go wykorzystać do zrobienia smalcu w słoikach, ale to już inna
bajka.
Składniki:
- Dowolna ilość piersi z gęsi ( miałam 2 pojedyncze )
- Sól
- pieprz
- Garść suszonej żurawiny
- Żurawina ze słoika ( konfitura )
- Pieprz cayenne
- 50 ml śmietany słodkiej
- 1 łyżeczka mąki
Wykonanie:
Suszoną żurawinę
zalewamy niewielką ilością wody. Skórę na piersi z gęsi lekko nacinamy , całość
przyprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni przez chwilę obsmażamy mięso.
Następnie układamy w naczyniu do pieczenia, smarujemy konfiturą i dodajemy
namoczoną żurawinę wraz z płynem. Pieczemy w temperaturze 190 o C
przykryte folią aluminiową do miękkości ( miałam wiejską gęś, więc czas w tym
przypadku jest dłuższy ), warto sprawdzać. Po upieczeniu, zbieramy wytopiony
tłuszcz, pozostały płyn zlewamy, miksujemy, dodajemy śmietanę i mąkę, wlewamy
do garnka. Jeżeli sosu jest zbyt mało możemy dodać trochę wody. Całość doprawiamy
solą do smaku i pieprzem cayenne. Zagotowujemy. Podajemy razem z pokrojoną
piersią z gęsi. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz