Recent Posts

czwartek, 28 sierpnia 2014

Żurek z jajkiem na wędzonce

Żurek to specjalność polskiej kuchni. Dzisiaj prezentuję tę smaczną zupę ugotowaną na wędzonce i podaną z jajkiem.


Składniki:
  •  Ok. 3 l wody
  • 400 gram wędzonki ( mogą być mieszanką wędzonych kości, kurczaka itp.)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Majeranek
  • Zakwas żurku w butelce ( warto kupić 2 opakowania i znaleźć smak dla siebie odpowiedni )
  • jajka



Wykonanie:


W lekko osolonej wodzie gotujemy kości, mięso. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, czosnek w plasterkach, cebulę w całości oraz pieprz, ziele angielskie. Gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu wyjmujemy mięso, obieramy je i kroimy. Dodajemy do wywaru żurek z butelki, doprawiamy ewentualnie dodatkowo solą i czosnkiem oraz majerankiem. Pokrojone mięso dodajemy ponownie do zupy. Gotujemy jeszcze kilka minut. Oddzielnie gotujemy jajka. Zupę podajemy z jajkami pokrojonymi na cztery części. SMACZNEGO.

1 komentarze:

Marcela pisze...

mmm! jaki miły początek dnia oglądać takie pyszności! :)

Prześlij komentarz