Recent Posts

czwartek, 21 sierpnia 2014

Smakowite tuszki śledziowe w zalewie ( również do słoika )

Nie ukrywam że lubię śledzie, chyba pod każdą postacią. Myślę, że nie jestem w tym osamotniona. Kupując słoik ze śledziami zawsze zastanawiam się ile w tym słoiku ich znajdę. Najczęściej jestem niemile zdziwiona. Dzisiaj przedstawiam tuszki śledziowe smażone w zalewie octowej nadające się  również do słoika.


Składniki:
  • 2 kg tuszek śledziowych
  • Sól
  • Mąka
  • Olej
  • 2 cebule
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie



Zalewa:
  • 1 ½ l wody
  • 200 ml octu ( spirytusowego 10% )
  • 1 łyżeczka vegety
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru



Wykonanie:


Tuszki śledziowe myjemy, (podwójne dzielimy) solimy, odstawiamy na kilka minut. Obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Usmażone tuszki układamy w misce (również w słoikach) warstwowo – warstwa śledzi (skórą do dołu),  cebulę pokrojoną w plasterki, 2 listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego (w słoiki wkładamy pionowo) i ponowna warstwa. Na ostudzoną patelnię po smażeniu (nie wyrzucamy pozostałości) wlewamy wodę, ocet i pozostałe składniki. Zagotowujemy. Zalewą zalewamy śledzie w misce i w słoikach. Przykrywamy a słoiki zakręcamy. Przechowujemy z lodówce. Najlepsze są jak przejdą zalewą po dwóch dniach. SMACZNEGO.

4 komentarze:

Grzegorz Ś ;-) pisze...

Tuszki podwójne dzielimy?
Tuszki są z kręgosłupem...

Smaki Ewy pisze...

Witam, w różnych sklepach różnie opisują towar. Moje były bez kręgosłupa. Można powiedzieć były to jak płaty, ale podwójne. Wystarczy je podzielić, czy też nie. Wybór należy do Ciebie. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

Grzegorz Ś ;-) pisze...

Czyli jednak płaty...
Masz pomysł na tusze? Wiesz....takie patroszone bez głowy ;-)

Smaki Ewy pisze...

Dokładnie to samo. Oczyść, umyj i postępuj dokładnie tak samo. Ja uwielbiam śledzie chyba pod każdą postacią. Kilka dni temu robiłam takie właśnie o których mówisz (nie kroiłam ich) a, że kupiłam więcej, część trafiła do słoików. Są rewelacyjne. Pozdrawiam.

Prześlij komentarz