Recent Posts

sobota, 2 sierpnia 2014

Kurczak z ananasem w pikantnym słodko – kwaśnym sosie

Kurczaka można przyrządzić na wiele sposobów. Dzisiaj przedstawiam jego pikantno - słodko - kwaśną wersję. Dobry przepis na rodzinny obiad. Kurczaka w tej wersji najchętniej podaję z makaronem ryżowym lub ryżem.


Składniki:
  • 8 udek kurczaka ( były małe jak i podudzia )
  • 8 podudzi kurczaka
  • Po ½ papryki czerwonej, zielonej, żółtej
  • 1 cebula sałatkowa
  • 1 puszka ananasa
  • 1 ½  łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayen
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Sok z ½ cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • Olej
  • Bulion/ woda




Wykonanie:

Paprykę podpiekamy tak aby usunąć skórkę, możemy ją również zgrillować i kroimy ją w paseczki. Kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem czarnym, cayen, papryką słodką i ostrą. Pozostawiamy na 30 minut do zamarynowania. Po upływie tego czasu, kurczaka podsmażamy na oleju dodajemy pokrojona cebulę i również podsmażamy. Dalej dodajemy pokrojonego ananasa i sok z puszki, poszatkowany czosnek i sok z cytryny, pokrojone w paseczki papryki i na koniec podlewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem 30 minut. Podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym. SMACZNEGO


1 komentarze:

Lena pisze...

Fajny przepis, lubię takie łączenia smaków :)

Prześlij komentarz