Kurczaka można przyrządzić na wiele
sposobów. Dzisiaj przedstawiam jego pikantno - słodko - kwaśną wersję. Dobry
przepis na rodzinny obiad. Kurczaka w tej wersji najchętniej podaję z
makaronem ryżowym lub ryżem.
Składniki:
- 8 udek kurczaka ( były małe jak i podudzia )
- 8 podudzi kurczaka
- Po ½ papryki czerwonej, zielonej, żółtej
- 1 cebula sałatkowa
- 1 puszka ananasa
- 1 ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- ¼ łyżeczki pieprzu cayen
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- Sok z ½ cytryny
- 2 ząbki czosnku
- Olej
- Bulion/ woda
Wykonanie:
Paprykę
podpiekamy tak aby usunąć skórkę, możemy ją również zgrillować i kroimy ją w
paseczki. Kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem czarnym, cayen, papryką słodką i
ostrą. Pozostawiamy na 30 minut do zamarynowania. Po upływie tego czasu,
kurczaka podsmażamy na oleju dodajemy pokrojona cebulę i również podsmażamy.
Dalej dodajemy pokrojonego ananasa i sok z puszki, poszatkowany czosnek i sok z
cytryny, pokrojone w paseczki papryki i na koniec podlewamy bulionem. Dusimy
pod przykryciem 30 minut. Podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym. SMACZNEGO
1 komentarze:
Fajny przepis, lubię takie łączenia smaków :)
Prześlij komentarz