Od czasu do czasu robię takie mięsa na
zimno do kanapek, wówczas wiem co w nich jest i co je moja rodzina. Mój syn
zawsze mówił, że to jego ulubiona potrawa, a tak naprawdę wszyscy w mojej
rodzinie bardzo lubią karkówkę w takiej formie.
Składniki:
- 1 cała karkówka ( nie ma co robić mniej )
- OK. 50 ml oleju
- 1 łyżeczka vegety
- 2 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 – 3 łyżki majeranku
- 3 -4 ząbki czosnku ( przepuszczone przez praskę )
Wykonanie:
Do naczynia
wlewamy olej i dodajemy pozostałe składniki. Całość mieszamy. Przygotowaną
mieszanką nacieramy z obu stron karkówkę. Pozostawiamy do zamarynowania.
Najlepiej na kilka godzin. Po upływie tego czasu pieczemy w piekarniku w temp.
190oC w zależności od wagi
1kg = 1 godzina. Podczas pieczenia obracamy karkówkę. Gdy mięso będzie z każdej
strony zarumienione przykrywamy folią aluminiową aby nie wyschło. I pieczemy
przykryte folią. Na ciepło może być daniem obiadowym z na zimno do kanapek. Wystudzone
przechowujemy w lodówce ( najlepiej owinięte
folią aluminiową). SMACZNEGO.
1 komentarze:
Bardzo lubię pieczone mięsko na kanapki. Właśnie się piecze karkówka w rękawie. Rozcinam go po lekkim ostudzeniu. Ale nie przechowuje w folii aluminiowej. Po całkowitym ostudzeniu i rozcięciu rękawa przechowuje w tymże rękawie 2 dni. Dalsze przechowywanie u mnie stanowi folia przezroczysta lub papier do pieczenia. Pozdrawiam serdecznie ��
Prześlij komentarz