Recent Posts

sobota, 3 stycznia 2015

Pieczona karkówka – na zimno do kanapek i nie tylko

Od czasu do czasu robię takie mięsa na zimno do kanapek, wówczas wiem co w nich jest i co je moja rodzina. Mój syn zawsze mówił, że to jego ulubiona potrawa, a tak naprawdę wszyscy w mojej rodzinie bardzo lubią karkówkę w takiej formie.


Składniki:
  • 1 cała karkówka ( nie ma co robić mniej )
  • OK. 50 ml oleju
  • 1 łyżeczka vegety
  • 2 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 – 3 łyżki majeranku
  • 3 -4 ząbki czosnku ( przepuszczone przez praskę )




Wykonanie:

Do naczynia wlewamy olej i dodajemy pozostałe składniki. Całość mieszamy. Przygotowaną mieszanką nacieramy z obu stron karkówkę. Pozostawiamy do zamarynowania. Najlepiej na kilka godzin. Po upływie tego czasu pieczemy w piekarniku w temp. 190oC  w zależności od wagi 1kg = 1 godzina. Podczas pieczenia obracamy karkówkę. Gdy mięso będzie z każdej strony zarumienione przykrywamy folią aluminiową aby nie wyschło. I pieczemy przykryte folią. Na ciepło może być daniem obiadowym z na zimno do kanapek. Wystudzone przechowujemy w lodówce ( najlepiej owinięte folią aluminiową). SMACZNEGO.


1 komentarze:

Anonimowy pisze...

Bardzo lubię pieczone mięsko na kanapki. Właśnie się piecze karkówka w rękawie. Rozcinam go po lekkim ostudzeniu. Ale nie przechowuje w folii aluminiowej. Po całkowitym ostudzeniu i rozcięciu rękawa przechowuje w tymże rękawie 2 dni. Dalsze przechowywanie u mnie stanowi folia przezroczysta lub papier do pieczenia. Pozdrawiam serdecznie ��

Prześlij komentarz