Za oknami wieje porywisty (ale ciepły) wiatr - więc jest okazja do spędzenia miłego wieczoru przy kominku, do którego dodatkiem może być lekka kompozycja ginu i anyżowego likieru Pernod. W tłumaczeniu nazwa tego drinka to "błękitny wiatr". Anyż to często niedoceniany składnik koktajli. Jeżeli rozważnie dobierzemy proporcje i zadbamy, aby nie zdominował napoju swoim intensywnym smakiem - efekty mogą być bardzo interesujące. A więc do dzieła!
Składniki:
Gin 50 ml
Likier anyżowy lub absynt - 20 m
Blue curacao 20 ml
Sok z 1/2 cytryny
Zimny tonik - w-g uznania.
Wykonanie: Do shakera wlewamy alkohole i sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Dodajemy kilka kostek lodu i energicznie mieszamy, Przelewamy do szklanki wypełnionej w 1/3 lodem, dolewamy zimnego toniku w-g swojego smaku i upodobania. Dekorujemy plasterkami owoców cytrusowych, np pomarańczy i delektujemy się sącząc drinka przez słomkę. Autor: Mirosław Górski
Po kliknięciu na powyższy przycisk pojawi się centralna część bloga (przepisy). Za pomocą prostego mechanizmu "klikania na krzyżyki" można usunąć niepotrzebne w wydruku informacje :)
Zupa miso z grzybami shimeji
-
Nie patrzcie na mnie krzywo - obiecywałam, że się nie poddam i blog wciąż
będzie funkcjonował, ale kwestia braku czasu na codzienne dodawania wpisów
nie ul...
0 komentarze:
Prześlij komentarz