skip to main |
skip to sidebar
Recent Posts
Autor:
Smaki Ewy
Za oknami wieje porywisty (ale ciepły) wiatr - więc jest okazja do spędzenia miłego wieczoru przy kominku, do którego dodatkiem może być lekka kompozycja ginu i anyżowego likieru Pernod. W tłumaczeniu nazwa tego drinka to "błękitny wiatr". Anyż to często niedoceniany składnik koktajli. Jeżeli rozważnie dobierzemy proporcje i zadbamy, aby nie zdominował napoju swoim intensywnym smakiem - efekty mogą być bardzo interesujące. A więc do dzieła!
Składniki:
- Gin 50 ml
- Likier anyżowy lub absynt - 20 m
- Blue curacao 20 ml
- Sok z 1/2 cytryny
- Zimny tonik - w-g uznania.
Wykonanie:
Do shakera wlewamy alkohole i sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Dodajemy kilka kostek lodu i energicznie mieszamy, Przelewamy do szklanki wypełnionej w 1/3 lodem, dolewamy zimnego toniku w-g swojego smaku i upodobania. Dekorujemy plasterkami owoców cytrusowych, np pomarańczy i delektujemy się sącząc drinka przez słomkę.
Autor: Mirosław Górski
0 komentarze:
Prześlij komentarz