Kolejny piątek i kolejna ryba na blogu.
Dzisiaj przedstawiam pstrąga gotowanego na parze z wykorzystaniem urządzenia
wielofunkcyjnego. Czyli obiad zrobiony za jednym razem, nie licząc sosu
cytrynowego.
Składniki:
- 2 średnie pstrągi
- Ziołowa przyprawa do ryb
- Odrobina oliwy
- 1 cytryna + skórka
- 500 ml bulionu
- Sól
- Pieprz biały
- Szczypta kurkumy ( mniej niż ¼ łyżeczki )
- ½ łyżeczki cukru
- 50 ml słodkiej śmietany
- 1 ½ łyżeczki mąki
- 2 marchewki
- 4 średnie ziemniaki
- Przyprawa ziołowa do ziemniaków
- vegeta
Wykonanie:
Do naczynia wlewamy
ok 1 ½ l wody ( zależy od urządzenia a i dolać zawsze można ) i wsypujemy 1 łyżeczkę vegety. Nakładamy
pierwszy ruszt ( kratkę ) i na
układamy pokrojone warzywa. Posypujemy je przyprawą do ziemniaków. Urządzenie
włączamy na 160 oC na ok 15 minut. Rybę oczyszczamy skrapiamy sokiem
z ½ cytryny, przyprawiamy ziołową
przyprawą do ryb oraz odrobiną oliwy. Pozostawiamy do zamarynowania ( w czasie jak gotują się na parze warzywa
). Do garnka wlewamy bulion ( woda +
kostka bulionowa warzywna )dodajemy sok z ½ cytryny + otartą skórką z wyszorowanej
i sparzonej cytryny. Gotujemy przez chwilę, odlewamy trochę i do odlanego bulionu
dodajemy śmietanę, mąkę. Całość porządnie mieszamy i umieszczamy ponownie w
bulionie. Mieszamy. Doprawiamy kurkumą ( dla
intensywności koloru ), cukrem ( dla
złagodzenie kwaśności ) i białym pieprzem oraz ewentualnie solą. Gotujemy
bardzo powoli na małym ogniu. W urządzeniu umieszczamy kolejny ruszt, na którym
układamy ryby. Całość gotujemy na parze jeszcze ok 15 minut. Ugotowaną na parze
rybę podajemy w warzywami i z sosem cytrynowym. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz