Recent Posts

piątek, 16 stycznia 2015

Pstrąg gotowany na parze z sosem cytrynowym

Kolejny piątek i kolejna ryba na blogu. Dzisiaj przedstawiam pstrąga gotowanego na parze z wykorzystaniem urządzenia wielofunkcyjnego. Czyli obiad zrobiony za jednym razem, nie licząc sosu cytrynowego.


Składniki:
  • 2 średnie pstrągi
  • Ziołowa przyprawa do ryb
  • Odrobina oliwy
  • 1 cytryna + skórka
  • 500 ml bulionu
  • Sól
  • Pieprz biały
  • Szczypta kurkumy ( mniej niż ¼ łyżeczki )
  • ½ łyżeczki cukru
  • 50 ml słodkiej śmietany
  • 1 ½ łyżeczki mąki
  • 2 marchewki
  • 4 średnie ziemniaki
  • Przyprawa ziołowa do ziemniaków
  • vegeta





Wykonanie:


Do naczynia wlewamy ok 1 ½  l wody ( zależy od urządzenia a i dolać zawsze można ) i wsypujemy 1 łyżeczkę vegety. Nakładamy pierwszy ruszt ( kratkę ) i na układamy pokrojone warzywa. Posypujemy je przyprawą do ziemniaków. Urządzenie włączamy na 160 oC na ok 15 minut. Rybę oczyszczamy skrapiamy sokiem z ½ cytryny,  przyprawiamy ziołową przyprawą do ryb oraz odrobiną oliwy. Pozostawiamy do zamarynowania ( w czasie jak gotują się na parze warzywa ). Do garnka wlewamy bulion ( woda + kostka bulionowa warzywna )dodajemy sok z ½ cytryny + otartą skórką z wyszorowanej i sparzonej cytryny. Gotujemy przez chwilę, odlewamy trochę i do odlanego bulionu dodajemy śmietanę, mąkę. Całość porządnie mieszamy i umieszczamy ponownie w bulionie. Mieszamy. Doprawiamy kurkumą ( dla intensywności koloru ), cukrem ( dla złagodzenie kwaśności ) i białym pieprzem oraz ewentualnie solą. Gotujemy bardzo powoli na małym ogniu. W urządzeniu umieszczamy kolejny ruszt, na którym układamy ryby. Całość gotujemy na parze jeszcze ok 15 minut. Ugotowaną na parze rybę podajemy w warzywami i z sosem cytrynowym. SMACZNEGO. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz