Recent Posts

poniedziałek, 5 stycznia 2015

Domowe flaczki drobiowe

Mimo nazwy flaczki, nie mają one nic z tym wspólnego. W tym przypadku zupa zrobiona jest z żołądków indyczych a w smaku podobna do typowych flaczków. Zresztą sami spróbujcie.


Składniki:
  • 3 l wody
  • 600 gram żołądków indyczych
  • ok. 200 gram antrykotu
  • 2 – 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • 1 cebula
  • Mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • Vegeta
  • Sól
  • Pieprz czarny
  • Pieprz cayenne
  • Majeranek
  • Czosnek granulowany
  • 50 ml śmietany 18%
  • 2 łyżeczki mąki



Wykonanie:

Żołądki oczyszczamy i kroimy na paseczki ( jak flaczki ). Gotujemy przez chwilę w wodzie ( kilka minut ). W drugim garnku obgotowujemy antrykot i zbieramy szum. Podgotowane żołądki przecedzamy, przepłukujemy i dodajemy do gotującej się wołowiny. Całość solimy, dodajemy vegetę i  gotujemy. Obrane marchewki, pietruszkę, seler kroimy w kostkę, cebulę tylko obieramy. Gdy mięso będzie dosyć miękkie, wyjmujemy je, dodajemy warzywa, zupę gotujemy dalej. Doprawiamy pieprzami, czosnkiem granulowanym i majerankiem. Wystudzone mięso drobno kroimy i ponownie umieszczamy w zupie. Odlewamy niewielką ilość płynu, dodajemy do niego śmietanę, mąkę i koncentrat pomidorowy, mieszamy. Wymieszane dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze chwilę i gotowe. SMACZNEGO.


2 komentarze:

Szefowa w swojej kuchni ;-) pisze...

Ojojoj, chyba nigdy nie przekonam sie do podrobów. :)

Ewa Górska pisze...

Warto spróbować, uwierz podroby mogą być smaczne. Może tym razem Cię pozytywnie zaskoczą. Pozdrawiam

Prześlij komentarz