Recent Posts

sobota, 17 stycznia 2015

Żeberka wieprzowe – żeberkowa klasyka

Dzisiaj czas na żeberka. Robię je rzadko, ale od czasu daję się ponieść szaleństwu żeberkowemu. Najbardziej lubię je w paskach. Po duszeniu stają się delikatne i dokładnie mogę powiedzieć, że  rozpływają się w ustach. Po prostu pycha.


Składniki:
  • Dowolna ilość żeberek
  • Sól
  • Pieprz
  • Czerwona słodka papryka
  • Liść laurowy
  • ziele angielskie
  • Czosnek granulowany
  • bulion
  • olej



Wykonanie:

Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki  ( ok. 5 -7 cm ). Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Pozostawiamy na około 30 minut do zamarynowania. Do wysokiej patelni wlewamy łyżkę oleju. Obsmażamy przygotowane żeberka. Podlewamy bulionem, dodajemy kilka listków laurowych i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem do miękkości. I gotowe. Pycha. SMACZNEGO.


Nie zawsze więcej znaczy lepiej, często dobry smak tkwi w prostocie dania.

0 komentarze:

Prześlij komentarz