Dzisiaj czas na żeberka. Robię je rzadko,
ale od czasu daję się ponieść szaleństwu żeberkowemu. Najbardziej lubię je w
paskach. Po duszeniu stają się delikatne i dokładnie mogę powiedzieć, że rozpływają się w ustach. Po prostu pycha.
Składniki:
- Dowolna ilość żeberek
- Sól
- Pieprz
- Czerwona słodka papryka
- Liść laurowy
- ziele angielskie
- Czosnek granulowany
- bulion
- olej
Wykonanie:
Żeberka myjemy,
osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki (
ok. 5 -7 cm ). Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Pozostawiamy
na około 30 minut do zamarynowania. Do wysokiej patelni wlewamy łyżkę oleju. Obsmażamy
przygotowane żeberka. Podlewamy bulionem, dodajemy kilka listków laurowych i
ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem do miękkości. I gotowe. Pycha.
SMACZNEGO.
Nie zawsze więcej
znaczy lepiej, często dobry smak tkwi w prostocie dania.
0 komentarze:
Prześlij komentarz