Recent Posts

czwartek, 15 stycznia 2015

Tort naleśnikowy ze szpinakiem i pomidorami

To kolejna propozycja z wykorzystaniem szpinaku (jest on ulubionym warzywem w moim domu). Dzisiejsze danie jest szczególnie efektowne no i smaczne. Pyszne jest na ciepło i na zimno.



Składniki:

Ciasto na naleśniki
  • 2 jajka
  • 1 ½ szklanki mleka
  • Ok. 2 szklanki mąki
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Farsz szpinakowy
  • 2 opakowania mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • 1 cebula
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 100 gram twarogu
  • 100 gram sera typu feta
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
  • Sól
  • Pieprz


Farsz pomidorowy
  • Krojone pomidory z puszki
  • ½ puszki groszku konserwowego
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól
  • Pieprz


  • Ok 200 gram sera żółtego typu gouda
  • Olej do smażenia




Wykonanie:

Produkty na ciasto mieszamy i smażymy naleśniki ( 8 sztuk ).  Szpinak rozmrażamy. Na patelni z odrobiną oleju szklimy pokrojoną cebulę i czosnek przepuszczony przez praskę. Dodajemy do tego odsączony szpinak, przyprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy pokruszony twaróg, fetę i śmietanę. Mieszamy. Na drugiej patelni wlewamy odrobinę oleju, dodajemy pomidory z puszki, przesmażamy aby zmniejszyć ilość wody. Doprawiamy solą i pieprzem i ząbkiem czosnku. Na koniec dodajemy odsączony groszek. Okrągłą blaszkę ( tortownicę ) smarujemy ( dno ) olejem, układamy naleśnik dalej masę szpinakową, posypujemy częścią startego sera. Ponownie naleśnik, farsz pomidorowy ( warstwy pomidorowe będą cieńsze niż szpinakowe ), część startego sera. I tak dalej. Ostatnia warstwa to szpinak, posypujemy go serem. Całość zapiekamy w piekarniku przez ok 20 – 30 minut w temp. 180 oC. Podajemy na ciepło lub na zimno. SMACZNEGO.


2 komentarze:

Malwinka pisze...

Szpinakowa rozpusta, coś dla mnie :))

Ewa Górska pisze...

Dokładnie. Dla mnie również. Pozdrawiam.

Prześlij komentarz