Ostatnio stałam się posiadaczką
wielofunkcyjnego urządzenia do gotowania, smażenia, pieczenia itp - i stąd to danie. Staram się przetestować jego funkcje. Potrawa
wyszła smaczna a to, że nic po niej nie pozostało mówi samo za siebie. Myślę,
że do jej przygotowania można wykorzystać również wysoką patelnię. Szczególnie polecam to danie osobom, które cierpią na chroniczny brak czasu - robi się je naprawdę bardzo szybko.
Składniki:
- 300 gram schabu
- 5 dużych pieczarek
- ½ cebuli
- Pomidory krojone z puszki
- Sól
- Pieprz
- Czosnek
- Vegeta
- olej
- Natka pietruszki
- Makaron
- woda
- Tarty ser
Wykonanie:
Schab kroimy w
paseczki i przyprawiamy vegetą. Pieczarki i cebule kroimy w plasterki. Do naczynia ( patelni ) wlewamy odrobinę
oleju, wrzucamy schab i podsmażamy chwilę. Dodajemy kolejno pieczarki i cebulę,
również podsmażamy. Następnie dodajemy pomidory z puszki. Dusimy parę minut pod
przykryciem. Po tym czasie wlewamy ok 500 ml wody, mieszamy, doprawiamy do
smaku solą, pieprzem, czosnkiem i wrzucamy posiekaną natkę pietruszki. Do
gotującej się potrawy dodajemy ok. 2 szklanek makaronu ( rodzaj według uznania
). Dusimy pod przykryciem do miękkości makaronu. Przed podaniem posypujemy
startym serem i posiekaną natka pietruszki. SMACZNEGO.
3 komentarze:
wypróbuję na pewno świetny pomysł
Polecam, warte spróbowania. Pozdrawiam.
Bardzo smaczne niedrogie i proste do zrobienia.Polecam
Prześlij komentarz