Tym razem amator tuńczyka – kot, nie
zauważył, że otworzyłam puszkę. Spał smacznie przy kominku, grzejąc swoje rude
futerko. Dzięki temu mogłam zrobić sałatkę z tuńczykiem. Sałatka jest pikantna
bo z dodatkiem chili, szczypiorkiem i nie tylko. Resztę sami zobaczcie i
spróbujcie.
Składniki:
- Tuńczyk z puszki w sosie własnym
- 1/3 papryki czerwonej
- 1/3 papryki zielonej
- 1/3 papryki żółtej
- Szczypiorek ( ½ pęczka )
- Kilka gałązek koperku
- 4 jajka ugotowane na twardo
- Kilka marynowanych pieczarek
- 2 plastry mozzarelli
- Sól
- Pieprz czarny
- chili ( w oliwie lub suszone mielone )
- Majonez
Wykonanie:
Tuńczyka
porządnie odsączamy na sitku. Papryki, jajka, ser, kroimy w drobną kostkę.
Pieczarki kroimy w plasterki. Siekamy koperek i szczypiorek. Dodajemy majonej,
całość doprawiamy solą, pieprzem i oczywiście chili. Z chili należy postępować
dość ostrożnie, bo gdy dodamy zbyt dużo, może się okazać, że tylko nadaje się
dla amatorów bardzo ognistych potraw. SMACZNEGO
0 komentarze:
Prześlij komentarz