Recent Posts

niedziela, 11 stycznia 2015

Kolorowy szaszłyk ukryty w piersi z kurczaka

Propozycja na dzisiejszy obiad to szaszłyk ukryty w mielonej piersi z kurczaka. Danie efektowne, smaczne, zaskoczy zapewne wszystkich domowników. Polecam.


Składniki:
  • Dowolna ilość piersi z kurczaka ( 1 mała pojedyncza na głowę )
  • Pomidorki koktajlowe ( 1 na 1 szaszłyk )
  • Kawałek boczku parzonego
  • Kawałki kolorowej papryki
  • Marynowane pieczarki
  • Sól
  • Pieprz
  • Jajko
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia
  • Patyki do szaszłyków







Wykonanie:


Pierś z kurczaka mielimy na dużych oczkach, przyprawiamy solą i pieprzem. Boczek i papryki kroimy na kawałki ( takie aby nadziać je na patyk do szaszłyka ). Na patyk nakładamy naprzemiennie boczek, papryki, pieczarki i jednego pomidorka ( kolejność według uznania ). Mielone mięso rozdzielamy na tle porcji ile chcemy zrobić szaszłyków. Mięsem oklejamy przygotowanego szaszłyka ( gdy bardzo klei się do rąk, wystarczy ręce zwilżyć wodą ). Obtaczamy w rozmieszanym jajku i bułce tartej. Smażymy na każdej strony na zloty kolor ( można użyć frytkownicy ). Po usmażeniu wyjmujemy patyczek i kroimy wzdłuż na połowę. SMACZNEGO.

2 komentarze:

Konczi i Szpileczka pisze...

jakże świetny przepis !!! Super !

Ewa Górska pisze...

Dziękuję i polecam. Pozdrawiam.

Prześlij komentarz