Recent Posts

piątek, 23 stycznia 2015

Sandacz smażony na oleju kokosowym w otoczeniu pikantnego puree

Ostatnio odkryłam, że w sklepie pojawił się olej kokosowy. Ciekawy produkt. Rafinowany nie posiada zapachu, smaku a przy tym ma wysoki punkt dymienia ( do smażenia idealny ). Ma wiele innych właściwości, ale może na tym zaprzestanę. I tak dzisiaj prezentuję sandacza smażonego na oleju kokosowym, podanego z puree ziemniaczanym z chili. A jak wiadomo dzisiaj jest piątek.


Składniki:
  • 1 średni sandacz
  • Sól
  • Pieprz kolorowy
  • Mąka
  • Olej kokosowy



Puree
  • Dowolna ilość ugotowanych ziemniaków ( miałam 4 średnie  )
  • Gęsta śmietana
  • 1 papryczka chili



Wykonanie:

Sandacza filetujemy, myjemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek przyprawiamy solą i pieprzem kolorowym.  Pozostawiamy do zamarynowania na 15 minut. Po tym czasie obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor na oleju kokosowym. Papryczkę chili myjemy, kroimy na połowę i usuwamy nasiona ( warto ubrać rękawiczki ) Papryczkę bardzo drobno kroimy i dodajemy razem ze śmietaną do ugotowanych ziemniaków. Całość wyrabiamy tłuczkiem do ziemniaków.  Usmażonego  sandacza podajemy z puree z ziemniaków i surówkami. Dobrze do tego pasuje marchewka z groszkiem na gęsto. SMACZNEGO.


0 komentarze:

Prześlij komentarz