Recent Posts

poniedziałek, 12 stycznia 2015

Domowy smalec z cebulką i skwarkami

Bywając na różnych imprezach plenerowych możemy kupić kromkę chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym. W takich miejscach często ustawiają się kolejki, każdy zajada się takim chlebem. Dzisiaj proponuję zrobienie w domu smalcu z cebulką i skwarkami. Dla ułatwienia wykorzystamy smalec z kostki.


Składniki:
  • 4 kostki smalcu
  • 500 gram świeżego boczku – tłustego
  • 3 cebule - duże
  • 3 łyżki majeranku
  • Sól
  • Pieprz




Wykonanie:

Boczek mielimy w maszynce do mięsa ( średnie oczy ). Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni wytapiamy i zmielony boczek, mieszamy aby się nie przypalił. Po kilku minutach do boczku dodajemy smalec z kostki, majeranek, sól ( 1 -1 ½ łyżeczki ) i pieprz. Ponownie po kilku minutach dodajemy pokrojoną cebulę. Przesmażamy ją w smalcu, mieszamy. Smażymy tak długo aż cebula będzie lekko podsmażona. Nie ma być zupełnie ciemna. Całość umieszczamy w słoikach, zakręcamy i pozostawiamy do przestygnięci i stężenia. SMACZNEGO.


Jeżeli będziecie piekli gęś lub jej elementy, warto wytopiony tłuszcz zebrać i wykorzystać go do zrobienia smalcu. Gęsi smalec łączymy 1:3 z wieprzowym. Taki smalec jest najlepszy. Pycha. 

1 komentarze:

Anonimowy pisze...

Ile topimy boczek?

Prześlij komentarz