Bywając na różnych imprezach plenerowych
możemy kupić kromkę chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym. W takich miejscach
często ustawiają się kolejki, każdy zajada się takim chlebem. Dzisiaj proponuję
zrobienie w domu smalcu z cebulką i skwarkami. Dla ułatwienia wykorzystamy
smalec z kostki.
Składniki:
- 4 kostki smalcu
- 500 gram świeżego boczku – tłustego
- 3 cebule - duże
- 3 łyżki majeranku
- Sól
- Pieprz
Wykonanie:
Boczek mielimy w
maszynce do mięsa ( średnie oczy ). Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni
wytapiamy i zmielony boczek, mieszamy aby się nie przypalił. Po kilku minutach
do boczku dodajemy smalec z kostki, majeranek, sól ( 1 -1 ½ łyżeczki ) i
pieprz. Ponownie po kilku minutach dodajemy pokrojoną cebulę. Przesmażamy ją w
smalcu, mieszamy. Smażymy tak długo aż cebula będzie lekko podsmażona. Nie ma
być zupełnie ciemna. Całość umieszczamy w słoikach, zakręcamy i pozostawiamy do
przestygnięci i stężenia. SMACZNEGO.
Jeżeli będziecie
piekli gęś lub jej elementy, warto wytopiony tłuszcz zebrać i wykorzystać go do
zrobienia smalcu. Gęsi smalec łączymy 1:3 z wieprzowym. Taki smalec jest
najlepszy. Pycha.
1 komentarze:
Ile topimy boczek?
Prześlij komentarz