Recent Posts

piątek, 2 stycznia 2015

Domowy zakwas do żurku

Okres zabaw się rozpoczął, warto przygotować w domu zakwas do żurku. Żurek jest rewelacyjną zupą po „nieprzespanej” nocy. Zakwas po zrobieniu, przechowujemy w lodówce, możemy wykorzystać go później.


Składniki:
  • 500 ml wody
  • 3 czubate łyżki mąki żytniej
  • 3-4 ząbki czosnku
  • Skórka z chleba



Wykonanie:


Do słoika wlewamy wodę, dodajemy mąkę. Mieszamy. Czosnek obieramy, kroimy na połówki również dodajemy do wody z mąką. Na koniec dodajemy skórkę z chleba. Słoik zabezpieczamy gazą i pozostawiamy w temperaturze pokojowej. Zakwas robimy 3 – 5 dni. Im dłużej tym zakwas mocniejszy. Po tym czasie wyjmujemy czosnek i skórkę z chleba. Zamykamy słoik i przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz