Okres zabaw się rozpoczął, warto przygotować
w domu zakwas do żurku. Żurek jest rewelacyjną zupą po „nieprzespanej” nocy.
Zakwas po zrobieniu, przechowujemy w lodówce, możemy wykorzystać go później.
Składniki:
- 500 ml wody
- 3 czubate łyżki mąki żytniej
- 3-4 ząbki czosnku
- Skórka z chleba
Wykonanie:
Do słoika
wlewamy wodę, dodajemy mąkę. Mieszamy. Czosnek obieramy, kroimy na połówki również dodajemy do wody z mąką. Na koniec dodajemy skórkę z chleba. Słoik
zabezpieczamy gazą i pozostawiamy w temperaturze pokojowej. Zakwas robimy 3 – 5
dni. Im dłużej tym zakwas mocniejszy. Po tym czasie wyjmujemy czosnek i skórkę
z chleba. Zamykamy słoik i przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz