Na dzisiaj przygotowałam krewetki w
cieście z sosem czosnkowym. Można je podać na kolację jako danie główne, przekąskę.
Warto spróbować.
Składniki:
- Dowolna ilość mrożonych krewetek ( miałam 500 gram, krewetki średniej wielkości )
- 1 jajko
- ok. 50 ml mleka
- Mąka
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka vegety
- 1 łyżka oliwy
- Olej do smażenia
Sos czosnkowy ( wcześniej przepis podany na blogu – sosy,
soki, dodatki )
Wykonanie:
Krewetki
rozmrażamy i usuwamy z nich przewody pokarmowe ( na ogół nie są usunięte, wyglądają jak nitki ). Dodajemy do nich
przepuszczony przez praskę czosnek. Pozostawiamy do zamarynowania na około 30
minut. Z jajka, mleka, oliwy, vegety, suszonego czosnku i mąki robimy ciasto.
Ciasto ma być bardziej gęste niż naleśnikowe. W cieście umieszczamy krewetki ,
aby równomiernie zostały nim pokryte. Smażymy na głębokim oleju kilka minut ( można użyć frytkownicy ). Odsączamy nadmiar
tłuszczu. Podajemy z sosem czosnkowym. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz