Recent Posts

niedziela, 4 stycznia 2015

Krewetki w cieście z sosem czosnkowym

Na dzisiaj przygotowałam krewetki w cieście z sosem czosnkowym. Można je podać na kolację jako danie główne, przekąskę. Warto spróbować.



Składniki:
  • Dowolna ilość mrożonych krewetek ( miałam 500 gram, krewetki średniej wielkości )
  • 1 jajko
  • ok. 50 ml mleka
  • Mąka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka vegety
  • 1 łyżka oliwy
  • Olej do smażenia

Sos czosnkowy ( wcześniej przepis podany na blogu – sosy, soki, dodatki )



Wykonanie:


Krewetki rozmrażamy i usuwamy z nich przewody pokarmowe ( na ogół nie są usunięte, wyglądają jak nitki ). Dodajemy do nich przepuszczony przez praskę czosnek. Pozostawiamy do zamarynowania na około 30 minut. Z jajka, mleka, oliwy, vegety, suszonego czosnku i mąki robimy ciasto. Ciasto ma być bardziej gęste niż naleśnikowe. W cieście umieszczamy krewetki , aby równomiernie zostały nim pokryte. Smażymy na głębokim oleju kilka minut ( można użyć frytkownicy ). Odsączamy nadmiar tłuszczu. Podajemy z sosem czosnkowym. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz