Recent Posts

środa, 14 stycznia 2015

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

Dzisiejszego dnia proponuję paszteciki z kapustą i grzybami. Amatorów tego dania nie brakuje. Do pasztecików proponuję barszcz czysty do picia (przedstawiany na blogu). Gdy upieczemy ich większą ilość możemy je zamrozić, a kiedy przyjdzie nam ochota wystarczy je podgrzać.



Składniki:
  • 500 gram mąki
  • ok.200 ml letniej wody
  • 30 gram drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Żółtko do posmarowania pasztecików


Farsz:
  • ok. 1 kg kiszonej kapusty ( 2 słoiki własnej kapusty )
  • ok 500 gram grzybów ( pieczarki lub inne )
  • 1-2 marchewki
  • Sól
  • Pieprz




Wykonanie:


Z podanych składników wyrabiamy ciasto drożdżowe i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kapustę i pieczarki ( pokrojone ) oraz marchewkę (startą na tarce o dużych oczkach), dusimy w garnku do miękkości ( można podlać trochę wodą ). Gdy kapusta z grzybami będzie gotowa i przestygnie, odcedzamy ją i całość kroimy. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i każdą rozwałkowujemy. Nakładamy farsz, zawijamy ciasto, zalepiamy i smarujemy żółtkiem. Kroimy na 5 cm kawałki. Układamy na blaszce posypanej mąką. Pieczemy w temp. 180 C do uzyskania złotego koloru. Najlepiej smakują z barszczem czerwonym. SMACZNEGO. 

5 komentarze:

Malwinka pisze...

Idealny dodatek do barszczu :)

TheHigherLove pisze...

Farsz palce lizać 👍👍👍 mam pytanie ile można przechowywać sam farsz w lodówce + kwestia zamrazania jak i na na ile dokładnie czasu 😀😀

Ewa Górska pisze...

Witaj, szczerze powiem nie zastanawiałam się, ale sądzę, że w lodówce można przechowywać kilka dni. Kwas z kapusty kiszonej i brak mięsa zdecydowanie wydłuża czas przechowywania. A jeżeli chodzi o mrożenie, myślę, że 3 miesiące a może nawet pół roku. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

TheHigherLove pisze...

O dziękuję 😀 wolę podpytać się - rozumiem że mrozimy upieczone? A po odmrozeniu można je podgrzać w mikrofalówce czy do piekarnika? Przepraszam że tak dopytuje się ale moja wiedza o zamrazaniu jest na etapie pierogów 😜😁

Ewa Górska pisze...

Witaj, dokładnie jak piszesz, mrozimy upieczone. Myślę, ze lepiej w piekarniku, ale nie szkodzi spróbować w mikrofali. Wrzuć kilka i wypróbuj. Pozdrawiam.

Prześlij komentarz