Zapewne ta potrawa nie ma nic wspólnego z
Japonią, tak samo jak ryba po grecku z Grecją. Jedno jest pewne ryba jest
smaczna o wyrazistym smaku. Koniecznie spróbujcie.
Składniki:
- 500 gram świeżych filetów z dorsza ( można spróbować innej ryby. Mrożonej więcej, bo po rozmrożeniu i odcieknięciu będzie jej mniej )
- olej
Ciasto
- 1 jajko
- ½ szklanki mleka
- Vegeta
- Mąka
Sałatka
- 2 średnie cebule
- 4 ogórki konserwowe
- 4 kawałki papryki konserwowej
Zalewa
- 1 ½ szklanki wody
- 4-5 łyżek octu
- Koncentrat pomidorowy ok. 200 gram ( mały słoik )
- ½ szklanki oleju
- 2 łyżki cukru
- Sól
Wykonanie:
Z jajka, mleka,
mąki z dodatkiem vegety robimy ciasto jak na naleśniki tylko bardziej gęste.
Pokrojoną w kawałki rybę obtaczamy w cieście i smażymy na oleju na złoty kolor.
Cebule, ogórki konserwowe , paprykę kroimy w kostkę i razem mieszamy. W
naczyniu układamy rybę, sałatkę, rybę i ponownie sałatkę. Wodę z octem,
koncentratem, olejem, cukrem, solą zagotowujemy. Przygotowaną, gorącą zalewą
zalewamy rybę i odstawiamy do wystygnięcia. Po wystudzeniu przechowujemy w
lodówce. Podajemy na zimno. SMACZNEGO
0 komentarze:
Prześlij komentarz