Recent Posts

czwartek, 1 stycznia 2015

Dorsz po japońsku

Zapewne ta potrawa nie ma nic wspólnego z Japonią, tak samo jak ryba po grecku z Grecją. Jedno jest pewne ryba jest smaczna o wyrazistym smaku. Koniecznie spróbujcie.


Składniki:
  • 500 gram świeżych filetów z dorsza ( można spróbować innej ryby. Mrożonej więcej, bo po rozmrożeniu i odcieknięciu będzie jej mniej )
  • olej

Ciasto
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mleka
  • Vegeta
  • Mąka


Sałatka
  • 2 średnie cebule
  • 4 ogórki konserwowe
  • 4 kawałki papryki konserwowej


Zalewa
  • 1 ½ szklanki wody
  • 4-5 łyżek octu
  • Koncentrat pomidorowy ok. 200 gram ( mały słoik )
  • ½ szklanki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • Sól



Wykonanie:


Z jajka, mleka, mąki z dodatkiem vegety robimy ciasto jak na naleśniki tylko bardziej gęste. Pokrojoną w kawałki rybę obtaczamy w cieście i smażymy na oleju na złoty kolor. Cebule, ogórki konserwowe , paprykę kroimy w kostkę i razem mieszamy. W naczyniu układamy rybę, sałatkę, rybę i ponownie sałatkę. Wodę z octem, koncentratem, olejem, cukrem, solą zagotowujemy. Przygotowaną, gorącą zalewą zalewamy rybę i odstawiamy do wystygnięcia. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce. Podajemy na zimno. SMACZNEGO

0 komentarze:

Prześlij komentarz